Byl jsi na Erasmu?

Inspiruj ostatní!

Chceš na Erasmus?

Inspiruj se!

Informace o zahraničních vysokých školách a zkušenostech studentů

 
I. Základní údaje o studentovi
II. Aktivity před výjezdem
III. Průběh studia
IV. Praktické otázky pobytu
V. Finance
VI. Uznání zahraničního studia domácí školou
VII. Speciální otázky školy
VIII. Hodnocení pobytu, rady a doporučení
IX. Komentář koordinátora
Zpět na seznam

I. Základní údaje o studentovi

Získaný akademický titul
E-mail papezova.michala@seznam.cz

Domácí škola

Název domácí školy Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Fakulta/katedra domácí školy Filozofická fakulta
Erasmus ID kód domácí školy CZ CESKE01
Jméno Erasmus koordinátora domácí školy Andrea Augustinová
E-mail Erasmus koordinátora domácí školy augustin@jcu.cz
Obor studia Philosophy and ethics
Úroveň studia v době pobytu v zahraničí bakalářské

Zahraniční škola

Španělsko
Universidad Rey Juan Carlos
Erasmus ID kód zahraniční školy: E MADRID26
Fakulta/katedra/ateliér zahraniční školy Fuenlabrada
Jméno Erasmus koordinátora zahraniční školy Maria Soledad Carretero
E-mail Erasmus koordinátora zahraniční školy
Web zahraniční školy pro Erasmus studenty www.urjc.es
Začátek pobytu: 06/09/2010
Konec pobytu: 22/12/2010
Délka pobytu v měsících: 3.5

II. Aktivity před výjezdem

Kde jste získal/a informace o programu Erasmus? (např. od spolužáků, z Internetu…) na střední škole, od známých
Co vás motivovalo studovat v zahraničí? je to povinná součást studia
prohloubení odborných znalostí
zlepšení jazykových znalostí
pobyt v cizí zemi jako životní zkušenost
touha být nezávislý/á, soběstačný/á
pracovní plány – lepší budoucí pracovní uplatnění
Kde je možné získat informace o kurzech vyučovaných na zahraniční škole? Na stránkách univerzity. Po celém kampusu ve Fuenlabradě visí letáky s nabídkami kurzů.
Které dokumenty jsou potřebné k přijetí na zahraniční vysokou školu? Nic náročného. Dokument, ve kterém žádáte o zahraniční pobyt a motivační dopis.
Jakým způsobem se dokumentace k přijetí vyřizuje? pouze on-line
Jak dlouho dopředu je třeba přijetí vyřizovat? cca. 6 měsíců
V jakém jazyce jste studoval/a na zahraniční vysoké škole? španělština
Jak probíhala Vaše jazyková příprava před studijním pobytem (jazyk, délka přípravy, typ kurzu, speciální přípravný kurz pořádaný domácí nebo zahraniční školou)? Moje úroveň španělštiny byla mezi A2 a B1. Přípravný kurz pořádaný URJC jsem neabsolvovala. Učitelé zde jsou velmi vstřícní, co se týče jazyka a chápou, že zahraniční student není rodilý mluvčí. Nicméně nějakých zvláštních úlev se nedočkáte - což je myslím lepší.
Jak byste ohodnotil/a znalosti jazyka, ve kterém jste studoval/a (hodnocení jako ve škole, tj. 1 = výborné, 5 = nedostatečné)?
a) Před studijním pobytem 4
b) Po absolvování pobytu 2
Účastnil/a jste se kurzu EILC (Erasmus Intensive Language Courses)? ne

III. Průběh studia

Měl/a jste před odjezdem podepsanou studijní smlouvu (Learning Agreement, Studienvertrag, Contrat d´études) domácí i zahraniční školou? ano, před odjezdem
Měnil/a jste během pobytu studijní smlouvu? ano
Kdy a jak probíhá registrace do kurzů na zahraniční škole? (Jsou nějaká omezení pro výběr kurzů; možnosti změny kurzů.) Do Learning Agreement musíte ještě než odjedete vyplnit předměty, které jste si vybrali. Bohužel je to naprosto zbytečné, jelikož ve výsledku musíte všechno měnit. Nesouhlasí kódy, názvy předmětů apod. Po příjezdu na URJC jsme získala nový Learning Agreement, ve kterém jsem vyškrtala původné předměty, které jsem si vybrala a měla jsem 14 dní na výběr předmětů nových. Během těchto 14 dnů student navštěvuje všechny hodiny a vybírá si podle toho, co potřebuje či ho zajímá. Poté se do Learning Agreement napíší nové předměty, nechá se potvrdit u zahraničního koordinátora a pošle se na vysílající univerzitu.
Doporučil/a byste nějaký zajímavý předmět/kurz/vyučujícího? Historia de Viajes (ANA GARCIA BARRIOS) a Marketing Turístico (Mª Teresa Villacé Molinero) - hodně práce, ale hodně zkušeností
Skládal/a jste na zahraniční škole zkoušky? ano
Byla součástí Vašeho studia také praktická stáž/praxe? ne
Popište způsob výuky (teorie, praxe, projekty) a hodnocení práce studentů na zahraniční škole a porovnejte s Vaší domácí školou. Známkování je rozdílné 1-10. Můžete dosáhnou i mínusových hodnot, což rohodně nedoporučuji. Pokud chcete prospět, musíte mít nejhorší 5. Nejlepší je 10. Výuka se mi líbila mnohem více než na JČU. Profesoři v Madridu na URJC jsou lidé z praxe, kteří vědí, o čem mluví. Kromě teorie Vám dávají hodně prostoru ke kreativitě. Požadují až neuvěřitelné množství četby. V podstatě nemáte na nic jiného čas. Z každého předmětu musíte vypracovávat práce, včetně prezentací, které jsou velmi časově i vědomostně náročné. Neexitují úlevy pro zahraniční studenty.
Jaká je kvality výuky na zahraniční škole ve srovnání s domácí? vyšší
Jak jste získával/a studijní/pracovní materiál na zahraniční škole? (Byl přidělován v rámci výuky či jej bylo nutné koupit?) Učebnice jsem si kopírovala, protože jejich pořizovací ceny jsou astronomické. Jinak informace na projekty jsem získávala v knihovně a v instituckých, kterých se daný problém týkal. Samozřejmě internet.
Jaká je dostupnost a vybavenost školní knihovny? Knihovna na kampusu Fuenlabrada je nádherná a našla jsem tam vždycky to, co jsem potřebovala.
Jaká je dostupnost počítačů (přístup na internet; potřeba vlastního notebooku; možnosti tisku a kopírování)? Bez vlastního notebooku se neobejdete. Počítače v knihovně jsou neustálě obsazené a bez přístupu na internet je student ztracený.
Používá zahraniční škola systém ECTS? ano
Pořádá zahraniční škola a/nebo místní studentská organizace nějaké speciální akce pro výměnné studenty? ano
Jestliže ANO, pak orientační týden:
výlet(y) či kulturní akce:
jiné / další: Hodiny Salsy a podobné akce. Za vše se platí.
Byl/a jste během studia v zahraničí začleněn/a do studijních skupin s místními studenty? Neustále. Zkušenost? Velmi špatná. Nelíbí se mi jejich přístup k práci. Jsou líní a nespolehlivý. Raději bych pracovala sama.
Jak byste zhodnotil/a svoji integraci mezi místní studenty? (hodnocení jako ve škole, tj. 1 = výborné, 5 = nedostatečné) 3

IV. Praktické otázky pobytu

Kde jste během studijního pobytu bydlel/a? v bytě společně s jinými studenty
Cena Vašeho ubytování (v EUR měsíčně) 250
Popište ubytování a vysvětlete, proč jste zvolil/a právě tento druh ubytování (uveďte vybavenost kolejí/bytu; připojení na internet; co si přivézt; možnost ubytování na kolejích večer nebo o víkendu) URJC ve Fuenlabradě nemá své koleje pro studenty. Ubytování v bytě byla jediná možnost.
Jak a s jakým předstihem si zařídit ubytování? Ačkoliv všude po kampusu jsou lístky, ze kterých si můžete ubytování vybírat, doporučuji si to zařídit ještě v ČR před příjezdem do Madridu.
Jaké jsou možnosti stravování studentů v místě pobytu? K dispozici je místní kantýna a kavárna. V kantýně jsem nikdy nebyla. Oběd tam vychází okolo 200kč. Kavárna nabízí dorbné pochutiny za rozumné ceny (káva 30kč, croisant 30kč apod.)
Jaké jsou orientační ceny potravin (porovnejte s cenami v ČR) Bageta větší 50 centů, mléko okolo 1 eura, ovoce a zelenina levnější než u nás, drahé jsou uzeniny a sýry. V restauracích cena za pizzu okolo 10 euro, pití okolo 3-6 euro.
Doprava do místa pobytu, orientační cena, tipy pro výhodné zakoupení jízdenky či letenky Vyplatí si zařídit tzv. Abono na místní dopravu pro studenty (avšal lze jen do omezeného věku, tuším 21 let). Měsíční jízdenka normální vychází na 60 euro a zlevněná 38 euro. Můžete pak jezdit busem, vlakem i metrem. Jedna jízda metrem stojí 1,30euro
Jaké jsou možnosti místní dopravy (MHD, kolo, pěšky, orientační ceny)? Pěšky se chodit dá pouze po Fuenlabradě, pak bych doporučovala vybrat si byt co nejblíže k univerzitě. Pokud se chce člověk dostat někam dál, už je to problém.
Jaké formality je třeba vyřídit po příjezdu (např. povolení k pobytu)? Nic.
Jakého jste využil/a typu zdravotního pojištění? (orientační cena; výhody, nevýhody; vyžaduje zahraniční škola nějaké speciální pojištění) Měla jsem klasickou kartu VZP, kterou jsem využila, když jsem šla do nemocnice na ambulanci. Za ošetření jsem nic neplatila - můžete tam jít třeba s bolestí hlavy a nikdo Vás nevyhodí. Dále jsem měla úrazové pojiěštění na 3 měsíce na kartě ČSOB - nepotřebovala jsem ho.
Měl/a jste zkušenosti s lékařským ošetřením v zahraničí? Ano, velmi ochotní a skvělý doktoři v nemocnici ve Fuenlabradě.
Pracoval/a jste během studia? ne
Jaké jsou podmínky pro práci/brigádu pro české studenty? Naprosto nemožné momentálně sehnat práci.
Tipy na využití volného času (sport; kultura; výlety; finanční náročnost)? Samozřejmě se jedná o hlavní město. Všechno je dražší než ve zbytku Španělska - od jízdenky na vlak, přes pivo v baru po ceny vstupenek na akce. Kino stojí okolo 8 eur. S ISIC lze získat slevu. Ten Vám mimochodem zajistí i volné vstupy do muzeí (Prado, Reina Sofía, apod.) - doporučuji.

V. Finance

Jaká byla výše Vašeho stipendia Erasmus? (v EUR měsíčně) 409
Jakých dalších zdrojů jste využil/a k financování pobytu? finance od rodičů
vlastní úspory
Jaké byly Vaše průměrné měsíční výdaje během pobytu? (v EUR měsíčně) 550
a) z toho stravování 100
b) z toho ubytování 300
c) z toho na cestování a volný čas 150
Do jaké míry pokrylo stipendium Erasmus Vaše výdaje během pobytu? (v %) 70
Obdržel/a jste první splátku stipendia Erasmus před zahájením pobytu? ano
Jestliže NE, kdy jste obdržel/a první splátku?
Jak bylo stipendium Erasmus předáno? posláno na účet
Zkušenosti s bankovními účty/službami (doporučujete účet zřízený v zahraničí; používání české platební karty) Pokud student vyjíždí pouze na semestr, nevyplatí se mi otevírat účet v zahraničí. Používání české platební karty společně s pasem či jiným DNI je naprosto bezproblémové.
Platil/a jste zahraniční škole nějaké poplatky (za studentskou kartu, pojištění, kopírování, materiál, apod.)? Kopírování

VIII. Hodnocení pobytu, rady a doporučení

Ohodnoťte odborný přínos studijního pobytu (hodnocení jako ve škole) 1
Ohodnoťte osobní přínos studijního pobytu (hodnocení jako ve škole) 1
Celkově ohodnoťte pobyt Erasmus (hodnocení jako ve škole) 1
Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté domácí školou (hodnocení jako ve škole) 4
Je podle Vás nabídka Vaší domácí katedry/fakulty/školy ve smyslu výběru partnerské instituce pro studijní pobyt dostatečná? ne
Jestliže NE, v čem je nedostatečná? Pro můj obor neexistuje adekvátní obor ve Španělsku.
Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté zahraniční školou (hodnocení jako ve škole) 2
Měl/a byste zájem o nějaký další pobyt (ne jen Erasmus) v zahraničí? praxe nebo pracovní pobyt
Myslíte si, že Vám studijní pobyt Erasmus pomůže při hledání zaměstnání? ano
Myslíte, že na základě zkušeností ze studijního pobytu Erasmus budete po dokončení studií zvažovat práci v jiné evropské zemi? ano
Co jste po absolvování pobytu nejvíce ocenil/a? prohloubení odborných znalostí
profesionální přínos
zlepšení jazykových znalostí
pobyt v cizí zemi jako životní zkušenost
nezávislost, soběstačnost
pracovní přínos – lepší pracovní uplatnění
Setkal/a jste se během pobytu s nějakými závažnými problémy? Nedostatečná komunikace mezi JČU a URJC - aliaz, co si člověk sám nezjistí a nevyběhá to nemá.
Máte nějaká doporučení pro Vaše následovníky (např. co si vzít sebou)?
Uveďte Vaše připomínky a nápady k fungování programu Erasmus
Odkaz na fotogalerii, blog apod.
Fotografie

IX. Komentář koordinátora

Komentáře a doplnění koordinátora programu Erasmus z domácí školy
Zpět na seznam