Byl jsi na Erasmu?

Inspiruj ostatní!

Chceš na Erasmus?

Inspiruj se!

Informace o zahraničních vysokých školách a zkušenostech studentů

 
I. Základní údaje o studentovi
II. Aktivity před výjezdem
III. Průběh studia
IV. Praktické otázky pobytu
V. Finance
VI. Uznání zahraničního studia domácí školou
VII. Speciální otázky školy
VIII. Hodnocení pobytu, rady a doporučení
IX. Komentář koordinátora
Zpět na seznam

I. Základní údaje o studentovi

Získaný akademický titul
E-mail karelgorican@seznam.cz

Domácí škola

Název domácí školy Univerzita Karlova v Praze
Fakulta/katedra domácí školy 2. lékařská fakulta
Erasmus ID kód domácí školy CZ PRAHA07
Jméno Erasmus koordinátora domácí školy Erasmus Univerzita Karlova
E-mail Erasmus koordinátora domácí školy erasmus@ruk.cuni.cz
Obor studia Medicine
Úroveň studia v době pobytu v zahraničí magisterské

Zahraniční škola

Francie
Universite De Rennes I
Erasmus ID kód zahraniční školy: F RENNES01
Fakulta/katedra/ateliér zahraniční školy Faculté de Médecine
Jméno Erasmus koordinátora zahraniční školy Belaud-Rotureau Marc-Antoine
E-mail Erasmus koordinátora zahraniční školy marc-antoine.belaud-rotureau@univ-rennes1.fr
Web zahraniční školy pro Erasmus studenty https://www.univ-rennes1.fr/
Začátek pobytu: 01/09/2010
Konec pobytu: 30/06/2011
Délka pobytu v měsících: 10.0

II. Aktivity před výjezdem

Kde jste získal/a informace o programu Erasmus? (např. od spolužáků, z Internetu…) absolventi programu, internet
Co vás motivovalo studovat v zahraničí? je to povinná součást studia
prohloubení odborných znalostí
jiné akademické důvody
zlepšení jazykových znalostí
pobyt v cizí zemi jako životní zkušenost
touha být nezávislý/á, soběstačný/á
pracovní plány – lepší budoucí pracovní uplatnění
Kde je možné získat informace o kurzech vyučovaných na zahraniční škole? Se získáváním jakýchkoli informací je ve Francii problém. Nejlepší je se co nejdřív obklopit francouzským studenty a s těmi se poradit.
Které dokumenty jsou potřebné k přijetí na zahraniční vysokou školu? ERASMUS přihláška, Learning agreement potvrzený, Letter of acceptance
Jakým způsobem se dokumentace k přijetí vyřizuje? pouze on-line
Jak dlouho dopředu je třeba přijetí vyřizovat? Je vhodné začít co nejdříve. Běheme léta na univerzitě téměř nikdo není, navíc často nikdo nereaguje na emaily, dovolat se je také často téměř nemožné. Z francouzské strany bych neočekával velkou aktivitu.
V jakém jazyce jste studoval/a na zahraniční vysoké škole? francouzština
Jak probíhala Vaše jazyková příprava před studijním pobytem (jazyk, délka přípravy, typ kurzu, speciální přípravný kurz pořádaný domácí nebo zahraniční školou)? S francouzštinou jsem začal už ve 3.třídě ZŠ, pokračoval na gymnáziu, maturoval z ní. Spíše pod nátlakem školy si udělal certifikát odpovídající úrovni B1, který se ale opravdu hodí. Na výšce jsem toho pak hodně pozapomněl a po absolvování některých nevýživných kurzů mi pomohl až intrnzivní kurz na Francouzském institutu, který můžu doporučit.
Jak byste ohodnotil/a znalosti jazyka, ve kterém jste studoval/a (hodnocení jako ve škole, tj. 1 = výborné, 5 = nedostatečné)?
a) Před studijním pobytem 3
b) Po absolvování pobytu 2
Účastnil/a jste se kurzu EILC (Erasmus Intensive Language Courses)? ne

III. Průběh studia

Měl/a jste před odjezdem podepsanou studijní smlouvu (Learning Agreement, Studienvertrag, Contrat d´études) domácí i zahraniční školou? ano, před odjezdem
Měnil/a jste během pobytu studijní smlouvu? ano
Kdy a jak probíhá registrace do kurzů na zahraniční škole? (Jsou nějaká omezení pro výběr kurzů; možnosti změny kurzů.) Již v akceptačním dopise je udán termín setkání, kde se potvrzuje s koordinátorem fakulty výběr polů a stáží. Předměty a stáže je možno měnit, dokonce i poly, ale mnohdy to může být dosti komplikované. V zásadě nelze kombinovat předměty z různých polů. Až dodatečně to bylo některým studentům povoleno, ale trošku bych řekl, že to záleží na náladě koordinátora. S počátku všechno odmítal, později byl čím dál více otevřený změnám. Na stažích je omezený počet míst. Přecejen se někdy vyplatí v případě problémů pokusit obejít fakultního koordinátora a zajít osobně za přednostou kliniky eventuelně vedoucím polu.
Doporučil/a byste nějaký zajímavý předmět/kurz/vyučujícího? Z osobní zkušenosti můžu jedině doporučit stáž z neurologie, odd. Charcot u prof. Edan, která byla velice přínosná a zajímavá. Zde je odd. rozděleno na neurovaskulární jednotku a obecnou neurologii z nichž na každé jeste zhruba polovinu stáže. Možná není nejlepší na začátek pobytu, protože je zároveň dosti náročná. Asi má nejlepší stáž byla na kardiologii USIC, vedoucím prof. Mabo. Jde o intenzivní kardiologickou péči kde je každý pátek vedena vizita doktorem, který velice cepuje své studenty. I stáž na plicním byla výborná - pneumo II. Podobně diabeto/endocrinologie v Hopital Sud odd. Bettignies, kde mají kromě diabetiků vždy hodně zajímavých pacientů. Oční můžu jedině doporučit spíš díky výborným lidem i když mě přijde jeden měsíc moc dlouhý. Francouzi nemají stáž z oční moc rádi, protože se nemohou uplatnit tak jak jsou zvyklí na jiných odděleních.
Skládal/a jste na zahraniční škole zkoušky? ano
Byla součástí Vašeho studia také praktická stáž/praxe? ano
Popište způsob výuky (teorie, praxe, projekty) a hodnocení práce studentů na zahraniční škole a porovnejte s Vaší domácí školou. Nemohu dobře porovnat stáže, poněvadž jsem u nás žádnou klinickou stáž neabsolvoval. Nicméně systém je velice odlišný. Od čtvrtého ročníku je student každý den v nemocnici. Francouzský student má v nemocnic své místo, je za něj placen. Mají dokonce i noční směny. Pochopitelně i zde je to oddělení od oddělení velmi odlišné, ale obvykle se každý student stará o své pacienty. Pravidelně dělá pozorování a stará se o složku pacienta, doprovází ho na vyšetřeních, prezentuje pacienty na vizitách, někdy vykonává poměrně hodně administrativní práce. V ideálním případě je často v tandemu s mladým lékařem na oddělení a za očekávanou pomoc v administrativě a jiných věcech kolem pacienta se očekává, že tento interne bude věnovat část svého času vám a něco vás naučí. Co se týče seminářů mají francouzi tzv. ARC. Jedná se o praktické semináře, kde se probírají jedině kazuistiky. Častá forma je kdy lékař hraje pacienta a studenti se doptávají, eventuelně se kazuistika rozdá jako text a o případu se diskutuje. Od studentů se očekává v zásadě správná odpověď. Je třeba se na ně připravit. Dále je možné chodit na nepovinné přednášky. Řada dalších seminářů bývá v rámci stáže přímo v nemocnici.
Jaká je kvality výuky na zahraniční škole ve srovnání s domácí? srovnatelná
Jak jste získával/a studijní/pracovní materiál na zahraniční škole? (Byl přidělován v rámci výuky či jej bylo nutné koupit?) Knížky je možné půjčit v knihovně, eventuelně koupit. Francouzi jsou velice motivovaní zkouškou na konci, proto kupují téměř všechny nejnovější vydání. Je dobré se zeptat francouzského studenta jako se připravit na každý předmět.
Jaká je dostupnost a vybavenost školní knihovny? U některých chybí nejnovější vydání, nicméně by člověk zamačkával slzy dojetím vzpomene-li si na knihy u nás.
Jaká je dostupnost počítačů (přístup na internet; potřeba vlastního notebooku; možnosti tisku a kopírování)? Počítače s internetem v knihovně jsou i když překvapivě s francouzskou klávesnicí:). Internet na kolejích často pomalý. Tisk a kopírování je obvykle možný v nemocnici.
Používá zahraniční škola systém ECTS? ne
Pořádá zahraniční škola a/nebo místní studentská organizace nějaké speciální akce pro výměnné studenty? ano
Jestliže ANO, pak vyzvednutí při příjezdu:
uvítací den / večer:
"Buddy System":
výlet(y) či kulturní akce:
Byl/a jste během studia v zahraničí začleněn/a do studijních skupin s místními studenty? Ano.
Jak byste zhodnotil/a svoji integraci mezi místní studenty? (hodnocení jako ve škole, tj. 1 = výborné, 5 = nedostatečné) 2

IV. Praktické otázky pobytu

Kde jste během studijního pobytu bydlel/a? na koleji
v bytě společně s jinými studenty
Cena Vašeho ubytování (v EUR měsíčně) 180
Popište ubytování a vysvětlete, proč jste zvolil/a právě tento druh ubytování (uveďte vybavenost kolejí/bytu; připojení na internet; co si přivézt; možnost ubytování na kolejích večer nebo o víkendu) Dostal jsem naprosto nevyhovující kolej, proto jsem se přestěhoval se dvěma studenty do bytu. Koleje jsou dosti malé, ale až na velikost je vhodná kolej na Villjean. Nejlepší je asi brzy dopředu hledat colocation s francouzi ve vhodně lokalitě. Po příjezdu je velký problém najít vyhovující byt s nábytkem pro více osob.
Jak a s jakým předstihem si zařídit ubytování? Chtěl jsem kolej, ale nikdo se mi z fakulty neozval, tak že jsem jel do Rennes bez zařízeného ubytování. Je třeba dělat vše s předstihem.
Jaké jsou možnosti stravování studentů v místě pobytu? Nedaleko univerzity i v centru Rennes jsou univerzitní jídelny. Oběd za 3 eura.
Jaké jsou orientační ceny potravin (porovnejte s cenami v ČR) Potraviny pochopitelně o dost dražší. Člověk se naučí na ceny tak nekoukat, protože by si jinak např. maso asi nekoupil.
Doprava do místa pobytu, orientační cena, tipy pro výhodné zakoupení jízdenky či letenky Cesta je možná autobusem přes Paříž, nicméně nejlepší je levná letenka do Paříže a pak TGV do Rennes. Je možné najít let do Paris Charles-de-Gaulle a odtud přímo vlak, není tak nutné přejíždět celou Paříž s kuframa. Všechno opět dopředu, ceny letenek a hlavně jízdenek na TGV postupně stoupají. Vyplatí se si pořídit carte 12-25, slevovou kartu pro studenty.
Jaké jsou možnosti místní dopravy (MHD, kolo, pěšky, orientační ceny)? Město je malé, cestování příjemné. Metro, autobus s možností tramvajenky. Vyplatí se pro malé či noční přesuny pořídit kolo nebo ho předplatit.
Jaké formality je třeba vyřídit po příjezdu (např. povolení k pobytu)? Zaslechl jsem, že snad povolení pobytu oficiálně je třeba, ale v praxi to jaksi nefunguje. Potkal jsem čechy, kteří v Rennes pracovali déle a když se ho snažili získat, na úřadech se dozvěděli, že nic takového získat nelze. Je třeba si požádat o CAF vedle náměstí Charles de Gaulle, otevřít účet výhodný např. u LCL, zdravotní pojištění jsem zařídil v Praze, potvrzení o bezinfekčnosti je jednodušší přivézt, osobní pojištění za škodu se zařídí v Rennes, pojištění bydlení(u LCL zdarma).
Jakého jste využil/a typu zdravotního pojištění? (orientační cena; výhody, nevýhody; vyžaduje zahraniční škola nějaké speciální pojištění) Zdravotní pojištění jsem našel nejlevnejší u Generali-program Mini, které jsem bohužel i prověřil. Jelikož od UK povinně zakládáte účet u Komereční banky, máte nárok na určtiou dobu zdravotního pojištění v zahraničí zdarma. Univerzita požaduje osobní pojištění za škodu, sama fakulta nabídne možnosti, kde to uzavřít. Zdravotní připojištění je údajně nutné, protože pojištění z čech nepokrývá veškerou péči.
Měl/a jste zkušenosti s lékařským ošetřením v zahraničí? Ano
Pracoval/a jste během studia? ne
Jaké jsou podmínky pro práci/brigádu pro české studenty? Slyšel jsem, že dobré.
Tipy na využití volného času (sport; kultura; výlety; finanční náročnost)? Možnosti jsou nekonečné..

V. Finance

Jaká byla výše Vašeho stipendia Erasmus? (v EUR měsíčně) 473
Jakých dalších zdrojů jste využil/a k financování pobytu? finance od rodičů
jiné:
Jaké byly Vaše průměrné měsíční výdaje během pobytu? (v EUR měsíčně) 620
a) z toho stravování 200
b) z toho ubytování 270
c) z toho na cestování a volný čas 150
Do jaké míry pokrylo stipendium Erasmus Vaše výdaje během pobytu? (v %) 40
Obdržel/a jste první splátku stipendia Erasmus před zahájením pobytu? ano
Jestliže NE, kdy jste obdržel/a první splátku?
Jak bylo stipendium Erasmus předáno? Bankovním převodem na povinně zřízený účet v KB, který je dosti nepraktický, nicméně nutný.
Zkušenosti s bankovními účty/službami (doporučujete účet zřízený v zahraničí; používání české platební karty) Založení účtu je nutností a nejvýhodnější je údajně v LCL. Bez poplatků, navíc zdarma pojištění bydlení.
Platil/a jste zahraniční škole nějaké poplatky (za studentskou kartu, pojištění, kopírování, materiál, apod.)? Neplatil.

VIII. Hodnocení pobytu, rady a doporučení

Ohodnoťte odborný přínos studijního pobytu (hodnocení jako ve škole) 1
Ohodnoťte osobní přínos studijního pobytu (hodnocení jako ve škole) 1
Celkově ohodnoťte pobyt Erasmus (hodnocení jako ve škole) 1
Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté domácí školou (hodnocení jako ve škole) 2
Je podle Vás nabídka Vaší domácí katedry/fakulty/školy ve smyslu výběru partnerské instituce pro studijní pobyt dostatečná? ne
Jestliže NE, v čem je nedostatečná? Nabídka je velmi omezená.
Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté zahraniční školou (hodnocení jako ve škole) 4
Měl/a byste zájem o nějaký další pobyt (ne jen Erasmus) v zahraničí? studium
Myslíte si, že Vám studijní pobyt Erasmus pomůže při hledání zaměstnání? ano
Myslíte, že na základě zkušeností ze studijního pobytu Erasmus budete po dokončení studií zvažovat práci v jiné evropské zemi? ano
Co jste po absolvování pobytu nejvíce ocenil/a? prohloubení odborných znalostí
jiný akademický přínos
profesionální přínos
zlepšení jazykových znalostí
pobyt v cizí zemi jako životní zkušenost
nezávislost, soběstačnost
pobyt s přáteli / rodinou žijící v zahraničí
jiné:
Setkal/a jste se během pobytu s nějakými závažnými problémy? Francouzská administrativa a organizace je jedna velká kapitola, ale je třeba se rychle přizpůsobit.
Máte nějaká doporučení pro Vaše následovníky (např. co si vzít sebou)? Myslím, že je fajn vzít něco typicky českého např. z alkoholu. Nezapomenout slovník, což se mi povedlo. Obvykle je pro Erasmy povolen i ke zkouškám. Pěkným dárkem pro francouze je např. průvodce Prahou.
Uveďte Vaše připomínky a nápady k fungování programu Erasmus Ocenil bych finanční podporu nejen na polovinu pobytu. Také myslím, že takřka chybí oficiální komunikace mezi fakultami, kdy takřka vše zůstává na studentech.
Odkaz na fotogalerii, blog apod.
Fotografie

IX. Komentář koordinátora

Komentáře a doplnění koordinátora programu Erasmus z domácí školy
Zpět na seznam