Byl jsi na Erasmu?

Inspiruj ostatní!

Chceš na Erasmus?

Inspiruj se!

Informace o zahraničních vysokých školách a zkušenostech studentů

 
I. Základní údaje o studentovi
II. Aktivity před výjezdem
III. Průběh studia
IV. Praktické otázky pobytu
V. Finance
VI. Uznání zahraničního studia domácí školou
VII. Speciální otázky školy
VIII. Hodnocení pobytu, rady a doporučení
IX. Komentář koordinátora
Zpět na seznam

I. Základní údaje o studentovi

Získaný akademický titul Bc.

Domácí škola

Název domácí školy Mendelova univerzita v Brně
Fakulta/katedra domácí školy Zahradnická fakulta
Erasmus ID kód domácí školy CZ BRNO02
Jméno Erasmus koordinátora domácí školy Hana Kuzdasová
E-mail Erasmus koordinátora domácí školy hana.kuzdasova@mendelu.cz
Obor studia Architecture and building (others)
Úroveň studia v době pobytu v zahraničí navazující magisterské

Zahraniční škola

Německo
Gottfried Wilhelm Leibniz Universitaet Hannover
Erasmus ID kód zahraniční školy: D HANNOVE01
Fakulta/katedra/ateliér zahraniční školy Fakultät für Architektur und Landschaftsarchitektur
Jméno Erasmus koordinátora zahraniční školy Francesco Ducatelli
E-mail Erasmus koordinátora zahraniční školy francesco.ducatelli@zuv.uni-hannover.de
Web zahraniční školy pro Erasmus studenty https://www.international.uni-hannover.de/
Začátek pobytu: 04/10/2011
Konec pobytu: 27/02/2012
Délka pobytu v měsících: 5.0

II. Aktivity před výjezdem

Kde jste získal/a informace o programu Erasmus? (např. od spolužáků, z Internetu…) Od kamarádů, spolužáků, studentů z jiných ročníků. Ohledně formálních zálažitostí pak na stránkách ZO univerzity.
Co vás motivovalo studovat v zahraničí? prohloubení odborných znalostí
zlepšení jazykových znalostí
pobyt v cizí zemi jako životní zkušenost
Kde je možné získat informace o kurzech vyučovaných na zahraniční škole? na stránkách univerzity resp. fakulty
Které dokumenty jsou potřebné k přijetí na zahraniční vysokou školu? Nejprve je potřeba se přihlásit on-line na stránkách univerzity. Vytištěnou přihlášku je potřeba nechat potvrdit na ZO domácí fakulty a spolu s Learnig Agreement, Transcript of Records a dokladem o jazykových znalostech (osobně jsem posílala kopii certifikátu Zentale Mittelstufen Prüfung) poslat poštou.
Jakým způsobem se dokumentace k přijetí vyřizuje? on-line i poštou
Jak dlouho dopředu je třeba přijetí vyřizovat? Přihlášku je nutné vyřídit do konce května. V případě, že se jedná o pobyt v zimním semestru. Viz stránky Leibnizovy univerzity.
V jakém jazyce jste studoval/a na zahraniční vysoké škole? němčina
Jak probíhala Vaše jazyková příprava před studijním pobytem (jazyk, délka přípravy, typ kurzu, speciální přípravný kurz pořádaný domácí nebo zahraniční školou)? Němčinu jsem se učila celkem 11 let, ale tři roky před erasmem jsem ji téměř nepoužívala. Tak jsem se snažila osvěžit si ji čtením knih v nj. Vlastní pobyt a "hození do vody" byl ale nejlepší osvěžení.
Jak byste ohodnotil/a znalosti jazyka, ve kterém jste studoval/a (hodnocení jako ve škole, tj. 1 = výborné, 5 = nedostatečné)?
a) Před studijním pobytem 2
b) Po absolvování pobytu 2
Účastnil/a jste se kurzu EILC (Erasmus Intensive Language Courses)? ne

III. Průběh studia

Měl/a jste před odjezdem podepsanou studijní smlouvu (Learning Agreement, Studienvertrag, Contrat d´études) domácí i zahraniční školou? ano, před odjezdem
Měnil/a jste během pobytu studijní smlouvu? ano
Kdy a jak probíhá registrace do kurzů na zahraniční škole? (Jsou nějaká omezení pro výběr kurzů; možnosti změny kurzů.) Do kurzů se registruje na začátku semestru. Většinou je to tak, že na úvodní přednášce/cvičení se studenti dozví heslo, které potřebují k tomu, aby si mohli předmět zaregistrovat ve Stud.IP. V ateliéru (tady master projekt) probíhá na začátku semestru prezentace témat, na základě které se studenti rozhodnou, jakým tématem se budou zabývat. Jinak je v tom obecně docela zmatek. V některých předmětech se třeba při přetlaku zájemců rozhoduje losem. Nevím, jestli je nějaký deadline, do kdy mohou probíhat změny. Pro mě byl závazný termín dodání Changes of LA.
Doporučil/a byste nějaký zajímavý předmět/kurz/vyučujícího? Dr.-Ing. Anke Seegert a použití rostlin. Dipl.-Ing. Jost Thome a výuka počítačových programů.
Skládal/a jste na zahraniční škole zkoušky? ano
Byla součástí Vašeho studia také praktická stáž/praxe? ne
Popište způsob výuky (teorie, praxe, projekty) a hodnocení práce studentů na zahraniční škole a porovnejte s Vaší domácí školou. Převažují projekty, které studenti zpracovávají ve skupinách. Pak si navzájem prezentují výsledky. Kontakt s vyučujícím probíhá především konzultačně. I když existují i klasické přednášky. Záleží na výběru předmětů. Do připomínkování projektů se více zapojují studenti. Kritika bývá konstruktivní a celkově probíhají prezentace vesměs ve velmi příjemné atmosféře.
Jaká je kvality výuky na zahraniční škole ve srovnání s domácí? srovnatelná
Jak jste získával/a studijní/pracovní materiál na zahraniční škole? (Byl přidělován v rámci výuky či jej bylo nutné koupit?) Materiály byly k dispozici buď elektronicky, často jsme je dostali i vytištěné.
Jaká je dostupnost a vybavenost školní knihovny? Hlavní knihovna je otevřená i v sobotu dlouho do večera. Kromě toho je možné využít knihovny jednotlivých institutů, ale ty mají omezené otevírací doby.
Jaká je dostupnost počítačů (přístup na internet; potřeba vlastního notebooku; možnosti tisku a kopírování)? Ve všech budovách univerzity je wifi připojení. Doporučuji vlastní notebook, i když je možnost práce na počítači i ve škole. V budově architektů nonstop, pokud se zrovna nevyučuje, - 3 místnosti, počítače s odbornými programy, přístup přes čip (tzv. transponder). V budově zahradní arch. je menší místnost, je potřeba mít pro ni zřízený zvláštní účet. Jsou tu mimo jiné A4 scannery. S tisknutím přímo na fakultě je to horší. Tisknout lze buď v RRZN (tiskové centrum, od A4 až po velkoformátový tisk) nebo v hlavní budově univerzity (přes speciální kartu, jen A4 a A3, ale zase tady i vážou atp.). Nějaké možnosti jsou i u architektů, ale ty jsem nevyzkoušela. Dovedu si v tomto ohledu představit i lepší servis.
Používá zahraniční škola systém ECTS? ano
Pořádá zahraniční škola a/nebo místní studentská organizace nějaké speciální akce pro výměnné studenty? ano
Jestliže ANO, pak vyzvednutí při příjezdu: Pouze pokud se student přihlásí do Study-Buddy programu a domluví se se svým Buddy.
uvítací den / večer:
orientační týden:
"Buddy System": Vřele doporučuji
výlet(y) či kulturní akce:
Byl/a jste během studia v zahraničí začleněn/a do studijních skupin s místními studenty? Byla jsem v pracovních skupinkách výhradně s německými studenty. Na celé zahradní architektuře jsme byly totiž pouze 2 erasmačky a většinu předmětů jsme měly odlišnou.
Jak byste zhodnotil/a svoji integraci mezi místní studenty? (hodnocení jako ve škole, tj. 1 = výborné, 5 = nedostatečné) 1

IV. Praktické otázky pobytu

Kde jste během studijního pobytu bydlel/a? na koleji
Cena Vašeho ubytování (v EUR měsíčně) 191
Popište ubytování a vysvětlete, proč jste zvolil/a právě tento druh ubytování (uveďte vybavenost kolejí/bytu; připojení na internet; co si přivézt; možnost ubytování na kolejích večer nebo o víkendu) Pokud vím, tak většina erasmáků dostane koleje, i když třeba na poslední chvíli. (Není příliš možnost ovlivnit které.) Je to určitě (aspoň podle mě) nejjednodušší. Jednak se privát na dálku špatně shání a pak taky koleje jsou celkem vybavené - nábytek na pokoji, základní spotřebiče v kuchyni, pračka v budově atd. Kromě toho je člověk více v kontaktu s jinými lidmi, takže trénuje jazyk. Bydlela jsem na kolejích na Dorotheenstraße a když pominu ne zrovna nejkrásnější kuchyň, tak jsem byla spokojená. Bydlí se po jednom, na pokoji je umyvadlo. Sprchy, záchody a kuchyň jsou společné - to je právě kámen úrazu. Na pokoji není polštář, peřina, povlečení. Ale vše lze zakoupit od správy kolejí. (Peřina za 15€). Je potřeba vlastní nádobí. S ubytováním o víkendu nemám zkušenost, ale myslím, že by to šlo domluvit.
Jak a s jakým předstihem si zařídit ubytování? Žádost o koleje doporučuji podat co nejdřív. I když já jsem koleje dostala až měsíc před odjezdem, kdy už jsem začínala trochu panikařit.
Jaké jsou možnosti stravování studentů v místě pobytu? menzy (cca 2,50€ za oběd)
Jaké jsou orientační ceny potravin (porovnejte s cenami v ČR) Ceny potravin jsou o něco vyšší než v ČR, ale ne nějak tragicky. Docela drahé je třeba pečivo v pekárně. V supermarketu je levnější, ale zase ne tak dobré. Překvapila mě třeba cena koření. Jednotlivé "dózičky" stály skoro 2€.
Doprava do místa pobytu, orientační cena, tipy pro výhodné zakoupení jízdenky či letenky Cestovala jsem autobusem Student Agency. Cestu zpět jsem měla možnost uskutečnit autem, takže jsem si mohla odvézt opravdu všechny věci. (V autobuse se platí za nadpočetná zavazadla.) Dále je možnost cestovat vlakem. Buď najít nějaké výhodné jízdenky v nabídce Deutschebahn - Europaspezial. (Např. Brno-Hannover za 45€, vlaky EC a IC, jeden přestup) nebo výhodné (skupinové) lístky pro regionální vlaky. S těmi ale nemám osobní zkušenost.
Jaké jsou možnosti místní dopravy (MHD, kolo, pěšky, orientační ceny)? Studenti mají semesterticket, což je průkaz studenta a zároveň jízdenka na mhd a také regionální vlaky v celém Dolním Sasku. V Hannoveru se hodně jezdí na kole. Je to placka a všude jsou cyklostezky.
Jaké formality je třeba vyřídit po příjezdu (např. povolení k pobytu)? Kromě záležitostí spojených se školou a ubytováním je třeba se přihlásit na úřadě.
Jakého jste využil/a typu zdravotního pojištění? (orientační cena; výhody, nevýhody; vyžaduje zahraniční škola nějaké speciální pojištění) Pojištění i ISIC kartě.
Měl/a jste zkušenosti s lékařským ošetřením v zahraničí? ne
Pracoval/a jste během studia? ne
Jaké jsou podmínky pro práci/brigádu pro české studenty?
Tipy na využití volného času (sport; kultura; výlety; finanční náročnost)? Sportovní vyžití zajišťuje v bohaté míře univerzita, převážně bezplatně. Cestovat v rámci Dolního Saska lze na semesterticket zadarmo, doporučuji výlet do Brém a Hamburku. Lístky do divadla stojí pro studenty 7,50€, kino stejně.

V. Finance

Jaká byla výše Vašeho stipendia Erasmus? (v EUR měsíčně) 405
Jakých dalších zdrojů jste využil/a k financování pobytu? finance od rodičů
Jaké byly Vaše průměrné měsíční výdaje během pobytu? (v EUR měsíčně) 400
a) z toho stravování 100
b) z toho ubytování 191
c) z toho na cestování a volný čas 40
Do jaké míry pokrylo stipendium Erasmus Vaše výdaje během pobytu? (v %) 80
Obdržel/a jste první splátku stipendia Erasmus před zahájením pobytu? ne
Jestliže NE, kdy jste obdržel/a první splátku? cca v půlce října
Jak bylo stipendium Erasmus předáno? převodem na účet
Zkušenosti s bankovními účty/službami (doporučujete účet zřízený v zahraničí; používání české platební karty) Pro studenty je zřízení a vedení účtu v Německu zdarma. Zřídila jsem si účet u Sparkasse. Používala jsem částečně platební kartu k eurovému účtu u KB a částečně kartu Sparkasse.
Platil/a jste zahraniční škole nějaké poplatky (za studentskou kartu, pojištění, kopírování, materiál, apod.)? 225 za Semesterticket

VIII. Hodnocení pobytu, rady a doporučení

Ohodnoťte odborný přínos studijního pobytu (hodnocení jako ve škole) 2
Ohodnoťte osobní přínos studijního pobytu (hodnocení jako ve škole) 1
Celkově ohodnoťte pobyt Erasmus (hodnocení jako ve škole) 2
Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté domácí školou (hodnocení jako ve škole) 1
Je podle Vás nabídka Vaší domácí katedry/fakulty/školy ve smyslu výběru partnerské instituce pro studijní pobyt dostatečná? nevím
Jestliže NE, v čem je nedostatečná?
Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté zahraniční školou (hodnocení jako ve škole) 2
Měl/a byste zájem o nějaký další pobyt (ne jen Erasmus) v zahraničí? praxe nebo pracovní pobyt
Myslíte si, že Vám studijní pobyt Erasmus pomůže při hledání zaměstnání? ano
Myslíte, že na základě zkušeností ze studijního pobytu Erasmus budete po dokončení studií zvažovat práci v jiné evropské zemi? nevím
Co jste po absolvování pobytu nejvíce ocenil/a? jiný akademický přínos
zlepšení jazykových znalostí
pobyt v cizí zemi jako životní zkušenost
Setkal/a jste se během pobytu s nějakými závažnými problémy? Nesouvisí to přímo s erasmem, ale v době mého pobytu v zahraničí došlo v mojí rodině k náhlému úmrtí. V tu chvíli jsem ocenila dobré dopravní spojení, byť takhle na rychlo nebylo úplně nejlevnější.
Máte nějaká doporučení pro Vaše následovníky (např. co si vzít sebou)? Všechno lze koupit, jen to někdy stojí více úsilí a hledání. (A samozřejmě peněz.) Něco se dá sehnat na blešácích. Já jsem hodně věcí (třeba nádobí) dokoupila z druhé ruky v obchodě fair kauf.
Uveďte Vaše připomínky a nápady k fungování programu Erasmus Problematický byl zápis do LS v ČR, protože v Německu v té době teprve začínalo zkouškové a neměla jsem ještě všechny známky a kredity. Ale nakonec obě strany, česká i německá, udělaly vstřícný krok a podařilo se.
Odkaz na fotogalerii, blog apod. https://picasaweb.google.com/hoblunka/Hannover#
Fotografie

IX. Komentář koordinátora

Komentáře a doplnění koordinátora programu Erasmus z domácí školy
Zpět na seznam