Byl jsi na Erasmu?

Inspiruj ostatní!

Chceš na Erasmus?

Inspiruj se!

Informace o zahraničních vysokých školách a zkušenostech studentů

 
I. Základní údaje o studentovi
II. Aktivity před výjezdem
III. Průběh studia
IV. Praktické otázky pobytu
V. Finance
VI. Uznání zahraničního studia domácí školou
VII. Speciální otázky školy
VIII. Hodnocení pobytu, rady a doporučení
IX. Komentář koordinátora
Zpět na seznam

I. Základní údaje o studentovi

Získaný akademický titul Bc.

Domácí škola

Název domácí školy Vysoké učení technické v Brně
Fakulta/katedra domácí školy Fakulta informačních technologií
Erasmus ID kód domácí školy CZ BRNO01
Jméno Erasmus koordinátora domácí školy Lenka Jarmarová
E-mail Erasmus koordinátora domácí školy jarmarova@ro.vutbr.cz
Obor studia Informatics, Computer Science
Úroveň studia v době pobytu v zahraničí magisterské

Zahraniční škola

Francie
Universite D'Avignon Et Des Pays De Vaucluse
Erasmus ID kód zahraniční školy: F AVIGNON01
Fakulta/katedra/ateliér zahraniční školy IUP - Institut Universitaire Professionel
Jméno Erasmus koordinátora zahraniční školy Carole Gueret, Maria Mercedes Boudon
E-mail Erasmus koordinátora zahraniční školy carole.gueret@univ-avignon.fr
Web zahraniční školy pro Erasmus studenty www.univ-avignon.fr
Začátek pobytu: 01/09/2008
Konec pobytu: 15/01/2009
Délka pobytu v měsících: 4.5

II. Aktivity před výjezdem

Kde jste získal/a informace o programu Erasmus? (např. od spolužáků, z Internetu…) Většínou od spolužáků a z besedy na naší fakultě.
Co vás motivovalo studovat v zahraničí? zlepšení jazykových znalostí
pobyt v cizí zemi jako životní zkušenost
touha být nezávislý/á, soběstačný/á
pracovní plány – lepší budoucí pracovní uplatnění
Kde je možné získat informace o kurzech vyučovaných na zahraniční škole? Beseda na FIT o ERASMUS výjezdech. Velice mi pomohl pan doc. Černocký, který mi Avognon doporučil. Též mi pomohl Karel Veselý který byl na tom stejném místě přede mnou. Jinak www stránky www.univ-avignon.fr
Které dokumenty jsou potřebné k přijetí na zahraniční vysokou školu? Learning agreement, Application form, Transcript of records, Žádost o ubytování, soudní překlad rodného listu (hodí se, dříve nebo později ho budou chtít), doklad o pojištění, kopie očkovacího průkazu, ID karta
Jakým způsobem se dokumentace k přijetí vyřizuje? on-line i poštou
Jak dlouho dopředu je třeba přijetí vyřizovat? Většínou žádají základní dokumenty do konce května. Ale nakonec se vše dolaďuje na místě.
V jakém jazyce jste studoval/a na zahraniční vysoké škole? francouzština
Jak probíhala Vaše jazyková příprava před studijním pobytem (jazyk, délka přípravy, typ kurzu, speciální přípravný kurz pořádaný domácí nebo zahraniční školou)? 6 let na gymnáziu studium předmětů ve francouzském jazyce (Gymnázium Matyáše Lercha). Týdenní jazykový kurz v uvítacím týdnu vedený místní univerzitou, 3 úrovně pokročilosti.
Jak byste ohodnotil/a znalosti jazyka, ve kterém jste studoval/a (hodnocení jako ve škole, tj. 1 = výborné, 5 = nedostatečné)?
a) Před studijním pobytem 3
b) Po absolvování pobytu 2
Účastnil/a jste se kurzu EILC (Erasmus Intensive Language Courses)? ne

III. Průběh studia

Měl/a jste před odjezdem podepsanou studijní smlouvu (Learning Agreement, Studienvertrag, Contrat d´études) domácí i zahraniční školou? ne
Měnil/a jste během pobytu studijní smlouvu? ano
Kdy a jak probíhá registrace do kurzů na zahraniční škole? (Jsou nějaká omezení pro výběr kurzů; možnosti změny kurzů.) Registrace probíhá automaticky podle Learning Agreementu. Na stránkách univerzity je seznam všech vyučovaných kurzů. Vybírají se však pouze moduly, ne jednotlivé předměty (modul = 3 předměty + aplikace). Rozvrh však nebyl definitivní, prakticky celé září se upravoval včetně mého LA.
Doporučil/a byste nějaký zajímavý předmět/kurz/vyučujícího? Určitě doporučuji nezapomenout na tělocvik a kulturní aktivity, jsou oboje za 3 kr. :-) Jinak záleží na vaší specializaci.
Skládal/a jste na zahraniční škole zkoušky? ano
Byla součástí Vašeho studia také praktická stáž/praxe? ne
Popište způsob výuky (teorie, praxe, projekty) a hodnocení práce studentů na zahraniční škole a porovnejte s Vaší domácí školou. Méně přednášek, většinou individuální přístup na cvičeních. Více styl výuky připomínal gymnázium, než univerzitu. Většinou vše stačí pochopit ve cvičeních, silný individuální přístup - možně však kdykoli konzultace. Mimo školu kromě pár projektů žádná práce. Zkoušky jsou na konci semestru, prosinec nebo leden. Jiní studenti meli i půlsemestrální testy, já ne. Ve srovnání s FIT úroveň rozhodně nižší, hodně profesionálně zaměřená. Málo teorie.
Jaká je kvality výuky na zahraniční škole ve srovnání s domácí? nižší
Jak jste získával/a studijní/pracovní materiál na zahraniční škole? (Byl přidělován v rámci výuky či jej bylo nutné koupit?) Vše dostupné na internetu školy.
Jaká je dostupnost a vybavenost školní knihovny? Erasmus student má neomezenou možnost přístupu do knihovny, vše zadarmo. Knihovna je hned vedle kolejí.
Jaká je dostupnost počítačů (přístup na internet; potřeba vlastního notebooku; možnosti tisku a kopírování)? Přístup na internet z koleje placený, asi 4 EUR-měsíc, pomalejší ale použitelný. Z univerzity nonstop.
Používá zahraniční škola systém ECTS? ne
Pořádá zahraniční škola a/nebo místní studentská organizace nějaké speciální akce pro výměnné studenty? ano
Jestliže ANO, pak uvítací den / večer: Uvítací byl celý týden, různe seznamovací večírky aj.
orientační týden: Zároveň probíhal týden na seznámení se s okolím, univerzitou apod.
výlet(y) či kulturní akce: Skoro každý týden nějaká akce prostudenty, výlety, divadla apod.
Byl/a jste během studia v zahraničí začleněn/a do studijních skupin s místními studenty? Ano, velmi se o to snažili, aby cizí studenti pracovali s Francouzi.
Jak byste zhodnotil/a svoji integraci mezi místní studenty? (hodnocení jako ve škole, tj. 1 = výborné, 5 = nedostatečné) 1

IV. Praktické otázky pobytu

Kde jste během studijního pobytu bydlel/a? na koleji
Cena Vašeho ubytování (v EUR měsíčně) 250
Popište ubytování a vysvětlete, proč jste zvolil/a právě tento druh ubytování (uveďte vybavenost kolejí/bytu; připojení na internet; co si přivézt; možnost ubytování na kolejích večer nebo o víkendu) Ubytování jsem zvolil nejlevnější, byt se spolubydlícím. Nemám zas tak potřebu bydlet sám a platit víc. O ubytování jsem víc nevěděl, přidělí ho až po příjezdu. Koleje klasické, bez nádobí, ale s vlastním sociálním zařízením, poměrně čisté. Bez povlečení a peřin. Jinak možnost přespání známých bez problému, samozřejmě s vědomím spolubydlícího.
Jak a s jakým předstihem si zařídit ubytování? Spolu se všemi dokumenty, nutnost do konce května.
Jaké jsou možnosti stravování studentů v místě pobytu? Menza ve škole - Úroveň jídla výborná, student platí 2.85 EUR za jídlo, které obsahuje hlavní chod, bagetu, 2 přílohy a neomezené množství vody. Jídla je spousta. Pouze obědy! Jinak jakákoli restaurace ve městě.
Jaké jsou orientační ceny potravin (porovnejte s cenami v ČR) Menza - celé jídlo 2.85 EUR. Doporučuji, výborné. Jinak vše ostatní dražší než u nás, počítejte na jídlo tak 150 EUR .
Doprava do místa pobytu, orientační cena, tipy pro výhodné zakoupení jízdenky či letenky autem - asi 3000 CZK včetně dálničních poplatků jedna cesta. Autobus 4200 CZK i se zpáteční.
Jaké jsou možnosti místní dopravy (MHD, kolo, pěšky, orientační ceny)? Autobusy jednou za 10 až 20 minut. Příjezd však brát s rezervou, odchylka od jízdního řádu +-10 minut. Na informatiku zhruba 30 minut cesty, jinak zbytek fakulty vedle kolejí. Cena 24 EUR/měsíc. Všude cyklostezky, možnost koupení kola kolem 50EUR.
Jaké formality je třeba vyřídit po příjezdu (např. povolení k pobytu)? Pokud vše zařídíte podle uvítacího mailu, potřebujete zařídit jen LA a ubytování.
Jakého jste využil/a typu zdravotního pojištění? (orientační cena; výhody, nevýhody; vyžaduje zahraniční škola nějaké speciální pojištění) Ve francii funguje evropská karta pojištění, jinak jsem měl též turistické připojištění - léčebné výlohy, úraz, odpovědnost (asi 6000 na celý pobyt). Na místě ještě pojištění na ubytování, ale to lze sehnat zadarmo se zřízením účtu v bance.
Měl/a jste zkušenosti s lékařským ošetřením v zahraničí? Pouze s preventivní prohlídkou - nutnost platit hotově 20 EUR. (pojišťovna pak proplatí)
Pracoval/a jste během studia? ne
Jaké jsou podmínky pro práci/brigádu pro české studenty? spíše ve městě, spousty možnosti např. obsluhy v restauracích po večerech
Tipy na využití volného času (sport; kultura; výlety; finanční náročnost)? Sport je výborný ve škole, většinou zadarmo nebo za minimum (7 EUR semestr). Jinak Avignon je město kultury, takže kina, divadla, vše tak kolem 5 EUR za vstup. Okolí je též nádherné, byli jsme snad všude v okolí - doprava však komplikovanější, jezzdili jsme autem. Nevím, jak se dá autobusy či vlaky. Ale na druhou stranu, studentská asociace dělá výlety každý týden, tak kolem 20 EUR.

V. Finance

Jaká byla výše Vašeho stipendia Erasmus? (v EUR měsíčně) 420
Jakých dalších zdrojů jste využil/a k financování pobytu? finance od rodičů
vlastní úspory
další grant / stipendium
Jaké byly Vaše průměrné měsíční výdaje během pobytu? (v EUR měsíčně) 0
a) z toho stravování 200
b) z toho ubytování 250
c) z toho na cestování a volný čas 150
Do jaké míry pokrylo stipendium Erasmus Vaše výdaje během pobytu? (v %) 70
Obdržel/a jste první splátku stipendia Erasmus před zahájením pobytu? ano
Jestliže NE, kdy jste obdržel/a první splátku?
Jak bylo stipendium Erasmus předáno? Převodem před výjezdem.
Zkušenosti s bankovními účty/službami (doporučujete účet zřízený v zahraničí; používání české platební karty) Pro výběr z účtu jsem si zařídil francouzský účet - tam je to zadarmo. Jinak u nás mírný poplatek je. Kartou se dá platit skoro všude - nejlepší možnost platby. Z místního účtu i z českého bez poplatku.
Platil/a jste zahraniční škole nějaké poplatky (za studentskou kartu, pojištění, kopírování, materiál, apod.)? Ne, pouze za internet na koleji.

VI. Uznání zahraničního studia domácí školou

Kolik jste během studijního pobytu získal/a kreditů? 29.0
Kolik z nich Vám bylo domácí školou uznáno? 29.0
Jaké kurzy Vám byly domácí školou uznány? povinně volitelné: Kulturní aktivita - kurz jazzu
nepovinně volitelné: Sport Management a technologie (modul 3 předmětů + ap.) Sítě a algoritmizace (modul 3 předmětů + ap) Zahraniční odborná praxe (naše univerzita)
Věděl/a jste předem, které kurzy budou domácí školou uznány? ano
Jak probíhá uznání na domácí škole a jakým problémům jste v souvislosti s tím musel/a čelit? Pouze bych chtěl varovat, že i když vás francouzi ujistí, že vám výsledky na ECTS přepočítají (pro vás většinou výhodnější, známky ECTS jsou relativní k ostatním), tak doma vám uznají pouze přepočítanou francouzskou stupnici. Např. pokud dostanete 12/20, jste jeden z nejlepších, ECTS známka A. Přepočet však bude odpovídat 60 bodům ze 100 našich.

VIII. Hodnocení pobytu, rady a doporučení

Ohodnoťte odborný přínos studijního pobytu (hodnocení jako ve škole) 1
Ohodnoťte osobní přínos studijního pobytu (hodnocení jako ve škole) 1
Celkově ohodnoťte pobyt Erasmus (hodnocení jako ve škole) 1
Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté domácí školou (hodnocení jako ve škole) 1
Je podle Vás nabídka Vaší domácí katedry/fakulty/školy ve smyslu výběru partnerské instituce pro studijní pobyt dostatečná? ano
Jestliže NE, v čem je nedostatečná?
Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté zahraniční školou (hodnocení jako ve škole) 1
Měl/a byste zájem o nějaký další pobyt (ne jen Erasmus) v zahraničí? nemám zájem
Myslíte si, že Vám studijní pobyt Erasmus pomůže při hledání zaměstnání? ano
Myslíte, že na základě zkušeností ze studijního pobytu Erasmus budete po dokončení studií zvažovat práci v jiné evropské zemi? ne
Co jste po absolvování pobytu nejvíce ocenil/a? profesionální přínos
zlepšení jazykových znalostí
pobyt v cizí zemi jako životní zkušenost
nezávislost, soběstačnost
pobyt s přáteli / rodinou žijící v zahraničí
pracovní přínos – lepší pracovní uplatnění
Setkal/a jste se během pobytu s nějakými závažnými problémy? Ne, závažnými rozhodně ne. Francouzi jsou dost přístupní jakékoli debatě, takže se vším pomůžou a vše se vyřešilo bez větších problémů.
Máte nějaká doporučení pro Vaše následovníky (např. co si vzít sebou)? Pouze k ubytování - ložní prádlo včetně peřin (dá se ale koupit na místě) a nádobí. Doporučuji též notebook, počítače ve škole jsou, ale fakulta informatiky není nejblíž. Je to rozhodně pohodlnější.
Uveďte Vaše připomínky a nápady k fungování programu Erasmus Já jsem byl s programem Erasmum naprosto spokojený.
Odkaz na fotogalerii, blog apod. www.rostahulik.cz
Fotografie

IX. Komentář koordinátora

Komentáře a doplnění koordinátora programu Erasmus z domácí školy
Zpět na seznam