Byl jsi na Erasmu?

Inspiruj ostatní!

Chceš na Erasmus?

Inspiruj se!

Informace o zahraničních vysokých školách a zkušenostech studentů

 
I. Základní údaje o studentovi
II. Aktivity před výjezdem
III. Průběh studia
IV. Praktické otázky pobytu
V. Finance
VI. Uznání zahraničního studia domácí školou
VII. Speciální otázky školy
VIII. Hodnocení pobytu, rady a doporučení
IX. Komentář koordinátora
Zpět na seznam

I. Základní údaje o studentovi

Získaný akademický titul Bc.

Domácí škola

Název domácí školy Univerzita Karlova v Praze
Fakulta/katedra domácí školy Fakulta sociálních věd
Erasmus ID kód domácí školy CZ PRAHA07
Jméno Erasmus koordinátora domácí školy Erasmus Univerzita Karlova
E-mail Erasmus koordinátora domácí školy erasmus@ruk.cuni.cz
Obor studia Journalism and reporting
Úroveň studia v době pobytu v zahraničí magisterské

Zahraniční škola

Španělsko
Universitat Autònoma de Barcelona
Erasmus ID kód zahraniční školy: E BARCELO02
Fakulta/katedra/ateliér zahraniční školy Facultat de Comunicació
Jméno Erasmus koordinátora zahraniční školy Mari Hidalgo
E-mail Erasmus koordinátora zahraniční školy intercanvis.comunicacio@uab.es
Web zahraniční školy pro Erasmus studenty https://www.uab.es/servlet/Satellite/international-students-1256022107746.html
Začátek pobytu: 01/09/2012
Konec pobytu: 30/06/2013
Délka pobytu v měsících: 10.0

II. Aktivity před výjezdem

Kde jste získal/a informace o programu Erasmus? (např. od spolužáků, z Internetu…) Prevazne od kamaradu, ze skolniho webu, OZS apod.
Co vás motivovalo studovat v zahraničí? prohloubení odborných znalostí
zlepšení jazykových znalostí
pobyt v cizí zemi jako životní zkušenost
touha být nezávislý/á, soběstačný/á
pracovní plány – lepší budoucí pracovní uplatnění
Kde je možné získat informace o kurzech vyučovaných na zahraniční škole? na webu fakulty https://www.uab.es/comunicacio/, konktretni kurzy podle oboru tady: https://www.uab.es/servlet/Satellite/la-facultat/guia-de-l-estudiant-facultat-ciencies-de-la-comunicacio/els-estudis-1316183542774.html
Které dokumenty jsou potřebné k přijetí na zahraniční vysokou školu? Pouze ty, ktere po vas pozaduje OZS, nic navic.
Jakým způsobem se dokumentace k přijetí vyřizuje? pouze on-line
Jak dlouho dopředu je třeba přijetí vyřizovat? Nejlepe hned po rozhodnuti UK napsat na UAB a poprosit je o dokumenty, ktere po vas OZS pozaduje. Nezapomente si nechat podepsat Learning Agreement, Katalanci to nepodepisuji pred odjezdem, pokud je vyslovne nepozadate, a bez podpisu pak muzete mit problem s Financni dohodou, kde vam zase bez podpisu nebudou chtit hned vydat penize.
V jakém jazyce jste studoval/a na zahraniční vysoké škole? španělština
Jak probíhala Vaše jazyková příprava před studijním pobytem (jazyk, délka přípravy, typ kurzu, speciální přípravný kurz pořádaný domácí nebo zahraniční školou)? Moje znalost spanelstiny byla pred odjezdem temer nulova, kdyz jsem se dozvedela o prijeti, zacala jsem navstevovat dvakrat tydne Cervantes, ale popravde mi to zezacatku moc nepomahalo. O prazdninach jsem se pak sama ucila gramatiku z ucebnic a procvicovala slovicka. Po prijezdu jsem si zaplatila 2 tydenni intenzivni kurz v teto skole, kterou mi poslala pani Dryakova: https://www.spainbcn.com/. Miriam, mistni vyucujici, je skvela. Mela jsem pak u ni jeste nejake dalsi hodiny behem rijna, ale jiz mene intenzivni. Jazykovou skolu jsem si hledala prevazne proto, že kurzy poskytovane univerzitou jsou silene drahe - katalansky 3-mesicni kurz dvakrat tydne je sice zadarmo a muzete za nej ziskat kredity, ale spanelsky stoji 430euro. Oproti tomu jsem za SpainBCN platila 100e za tyden za intenzivni kurz, za udrzovaci kurz na mesic, 2x2 hodiny tydne 100e (5e za hodinu). Na EILC jsem nebyla prijata a navic byl pouze pro katalanstinu.
Jak byste ohodnotil/a znalosti jazyka, ve kterém jste studoval/a (hodnocení jako ve škole, tj. 1 = výborné, 5 = nedostatečné)?
a) Před studijním pobytem 5
b) Po absolvování pobytu 2
Účastnil/a jste se kurzu EILC (Erasmus Intensive Language Courses)? ne

III. Průběh studia

Měl/a jste před odjezdem podepsanou studijní smlouvu (Learning Agreement, Studienvertrag, Contrat d´études) domácí i zahraniční školou? ano, před odjezdem
Měnil/a jste během pobytu studijní smlouvu? ano
Kdy a jak probíhá registrace do kurzů na zahraniční škole? (Jsou nějaká omezení pro výběr kurzů; možnosti změny kurzů.) Vyber a registrace kurzu probiha ve 2 orientacnich tydnech na zacatku semestru, muzete si tak obchodit vsechny predmety, o ktere mate zajem a rozhodnout se, jestli vam vyhovuje nebo ne. Ja osobne doporucuji naskladat si tyhle dva tydny plne predmetu, i kdyz si z nich pak vyberete jen par, a poctive je odchodit. V mnoha predmetech se totiz vyucuje katalansky a ackoliv jsem spanelsky neumela, preferovala jsem prave je. Katalanstina je velmi tezky jazyk a z praktickych duvodu jsem nevidela potrebu s nim zacinat. Prvni jsem se chtela naucit poradne spanelsky. Erasmaci maji skvelou vyhodu, ze si muzou vybrat naprosto jakekoli predmety z jakehokoli oboru (na fakulte jsou 3 - zurnalistika, reklama a PR a audiovizualni komunikace), takze doporucuji vybrat si zajimave a hlavne prakticke predmety (fakulta je vyborne vybavena TV studii, radio studii, fotolaboratoremi a podobne). Davejte si vsak pozor, aby se vam neprekryvaly, kazdy predmet trva 3 hodiny v kuse a obsahuje teoretickou a praktickou cast. Zmenit zapsane kurzy se da prakticky porad, Katalanci jsou v tomhle velmi benevoletni, spoluzacka si jeden predmet menila dokonce tesne pred Vanocemi, ale zase bych na to nespolehala :) s domaci fakultou je to totiz horsi. Pokud ale nektery predmet neudelate, nic se nedeje. Hlidejte si hlavne pocet kreditu, ktery musite privezt, abyste nemuseli vracet stipendium (MGR 10 za semestr) Kdyz ho splnite, dal uz se strachovat nemusite.
Doporučil/a byste nějaký zajímavý předmět/kurz/vyučujícího? Urcite vsechny prakticke predmety jako Produccion y expression audiovisual od Virginie Luzon, fotograficke predmety, veskere audiovisualni predmety a take Creatividad publicitaria a podobne marketingove predmety.
Skládal/a jste na zahraniční škole zkoušky? ano
Byla součástí Vašeho studia také praktická stáž/praxe? ne
Popište způsob výuky (teorie, praxe, projekty) a hodnocení práce studentů na zahraniční škole a porovnejte s Vaší domácí školou. Velmi se mi libilo, ze jsou hodiny rozdeleny na teoretickou a praktickou cast a to vzdy. Nesprtate se tak jen nejake poucky, ale zkousite si vsechno take v praxi. To na UK velmi chybi. Hodiny jsou o hodne narocnejsi nez na FSV, at uz kvuli tomuto systemu T+P, ale take kvuli pozadavkum profesoru. Temer na kazdou hodinu je nejaky domaci ukol, aktualita, projekt.. atd. Co se mi moc nelibilo je, ze si narozdil od UK nemuzete vybrat terminy zkousek sami. Dany je proste vzdy jeden termin v dobe vyuky a smitec. Kdyz zkousku neudelate, muzete jit na opravny termin o par tydnu pozdeji, ale tim to konci. Profesori a studenti jsou si tady vsak o dost blize, chodite na konzultace k projektum a podobne. Erasmaci maji vetsinou zvlastni skupiny a kdyz je profesor hodne smirny, muzete nekdy napriklad prezentovat i v anglictine.
Jaká je kvality výuky na zahraniční škole ve srovnání s domácí? vyšší
Jak jste získával/a studijní/pracovní materiál na zahraniční škole? (Byl přidělován v rámci výuky či jej bylo nutné koupit?) Zalezi na predmetu, velmi casto se vyuziva tzv. copistería, tedy kopirovaci oddeleni, kde profesor necha materialy a vy si je muzete koupit. Hodne materialu se take nahrava na Campus Virtual (neco jako nas SIS)
Jaká je dostupnost a vybavenost školní knihovny? Vyborna
Jaká je dostupnost počítačů (přístup na internet; potřeba vlastního notebooku; možnosti tisku a kopírování)? Skola je vybavena mnoha pocitacovymi mistnostmi a po celem kampusu je wifi. Internetovy signal je vsak oproti CR o dost slabsi, takze si musite casem vychytat konkretni mista, kde se vam stranky nenacitaji sto let. Vetsina studentu si nosi svuj vlastni notebook. Jak uz jsem rikala ve skole jsou copy centra, kde si za penize muzete nechat tisknout a kopirovat, jak je libo. Jedna cernobila stranka stoji kolem 0,05e, barevna skoro 1euro.
Používá zahraniční škola systém ECTS? ano
Pořádá zahraniční škola a/nebo místní studentská organizace nějaké speciální akce pro výměnné studenty? ano
Jestliže ANO, pak uvítací den / večer: Welcome days, ale nebylo to nic moc. Nase mentorka byla opravdu spatna a uvodni video pripominalo propagandu Katalanska. Nicmene kampus neni nijak slozity a nejlepsi je udelat si kamarady mezi mistnimi studenty
orientační týden: ten stravite prevazne na mistnim OZS a konzultacemi s vlastnim tutorem
"Buddy System": Preji vam lepsi mentorku nez jsme meli my
výlet(y) či kulturní akce: Skola porada ruzne vylety za vyhodnou studentskou cenu, jazykove tandemy, obedy a podobne..
jiné / další: Tutor - kazda zahranicni skola ma skveho vlastniho profesora/tutora, ktery jim radi v zacatcich. Nas Ludovico je bohuzel Ital a nemluvi anglicky. Je ale opravdu pratelsky a snazi se s vami domluvit rukama, nohama.
Byl/a jste během studia v zahraničí začleněn/a do studijních skupin s místními studenty? Ano. Nektere byly vyborne a pomohly mi udelat si kamarady mezi Katalanci, jine byly hrozne a tezko se v nich pracovalo. Vsechno ale samozrejme zalezi na konkretnich lidech. Obecne je asi lepsi byt s mistnimi, protoze vam mohou pomahat se spanelstinou a s ukoly vubec, protoze se pohybuji ve svem rajonu. Nekdy bylo vsak hezke mit i zvlastni Erasmus skupinu, kdy jsme meli trochu lehci podminky a profesor se nam specialne venoval.
Jak byste zhodnotil/a svoji integraci mezi místní studenty? (hodnocení jako ve škole, tj. 1 = výborné, 5 = nedostatečné) 2

IV. Praktické otázky pobytu

Kde jste během studijního pobytu bydlel/a? v bytě společně s jinými studenty
Cena Vašeho ubytování (v EUR měsíčně) 350
Popište ubytování a vysvětlete, proč jste zvolil/a právě tento druh ubytování (uveďte vybavenost kolejí/bytu; připojení na internet; co si přivézt; možnost ubytování na kolejích večer nebo o víkendu) Jet na rok do Barcelony a bydlet na koleji na kampusu 40 minut od mesta? To opravdu neni nic pro me. Chtela jsem bydlet primo v centru deni a poznat mesto kazdym coulem. Sdilene byty pro to byly nejlepsi volba. Bydli tady tak skoro kazdy, takze na vyber je toho opravdu hodne. Pri prohlidkach bytu se ale opravdu zeptejte uplne na vsechno - gastos (poplatky navic), topeni (vetsinou nemaji, ale aspon nejaky maly externi teplomet, v zime ve v domech opravdu hodne velka zima), klimatizace (nemusi byt), pracka, kam vede okno, na jak dlouho se byt pronajima a tak dale. Internet je vetsinou vsude automaticky a veskere ostatni veci si tady stejne nakoupite. Doporucuju privezt si povleceni, ale to se da taky samozrejme hned koupit.
Jak a s jakým předstihem si zařídit ubytování? Pokud chcete bydlet ve sdilenem byte, vetsinou si ho musite najit az na miste. Z domova se sice da taky neco najit, ale vestinou musite stejne prijit na prohlidku, abyste zjistili, jak pokoj vlastne vypada, kam vede okno a kdo jsou spolubydlici. Oni budou take urcite chtit videt vas. Nejlepsi stranky na hledani bytu jsou idealista.com a loquo.com, ale existuje spousta dalsich. Na miste pak skladate fianzu (deposit), betsinou ve vysi jednoho najmu, kterou vam na konci pri vystehovani majitel vrati. Opusteni z bytu je potreba nahlasit mesic predem, jinak si majitel deposit ponecha, ale zalezi samozrejme take na domluve.
Jaké jsou možnosti stravování studentů v místě pobytu? V kampusu je mnoho restauraci a kavaren, a jakasi "menza", kde maji specialni vyhodna menicka, rozhodne vsak necekejte ceny jako v ceske menze. Bocadillos (oblozene bagety) stoji kolem 3 euro, hlavni jidlo kolem 4. Ve meste je samozrejme spousta kavaren a restauraci, doporuceni si muzete precist na mem blogu .
Jaké jsou orientační ceny potravin (porovnejte s cenami v ČR) Ceny jsou o neco vyssi nez v CR, ale levne se da nakoupit napriklad v supermarketu Dia nebo v Lidlu (tam maji potraviny nejvice podobne tem nasim). Bageta stoji kolem 0,60 - 1e, mleko to same, pivo, vino v baru kolem 2-3 euro, koktejly 5-8, poledni menu ve skole kolem 5e, ve meste do 10e, atd.
Doprava do místa pobytu, orientační cena, tipy pro výhodné zakoupení jízdenky či letenky Po Vanocich sem zrusili nejlevnejsi Wizzair, takze ted se nejlevnejsi letenky sezenou asi pres Vueling ci CSA. Jinak pro cestovani po cele Evrope leta z Barcelony napr. Ryanair za velmi pratelske ceny.
Jaké jsou možnosti místní dopravy (MHD, kolo, pěšky, orientační ceny)? Po Barcelone se nejlepe dopravuje na kole ci na skateboardu/longboardu. Nejlepsi reseni je koupit s kartu na mistni cyklo-system Bicing, stoji zkruba 45e na rok a muzete si ji zaridit po vyrizeni rezidencniho cisla NIE (jak ho vyridit vam reknou ve skole, musite jit na urad na Calle Balmes, zaplatit maly poplatek, ukazat veskere dokumenty a dostanete malou karticku s timto cislem). Po celem meste tak muzete pujcovat a vracet kola na specialni zastavky. Dale je tu take integrovany system MHD, nejvyhodnejsi je asi koupit si 3-mesicni jizdenku T-Jove, za 147e na 2 zony (abyste se dostali i na kampusu, ktery je asi 40 minut cesty vlakem FGC z Plaza Catalunya). Dale je mozne kupovat si jizdenky T-10 (na jednu zonu ai 10e, na 2 zony asi 20e) na nejake prilezitostne pojizdeni metrem ci autobusem.
Jaké formality je třeba vyřídit po příjezdu (např. povolení k pobytu)? rezidencni cislo NIE (na pobyty delsi nez 3 mesice, pokud si ho ale neudelate, nikdo to vetsinou nezjisti, kvuli Bicingu a podobne je ale vyhodne ho mit) a pokud chcete pracovat tak jeste Social Security Number
Jakého jste využil/a typu zdravotního pojištění? (orientační cena; výhody, nevýhody; vyžaduje zahraniční škola nějaké speciální pojištění) Mam rocni cestovni pojisteni od Kooperativy, jinak jsem se o dalsi moznosti nezajimala
Měl/a jste zkušenosti s lékařským ošetřením v zahraničí? ne
Pracoval/a jste během studia? ano
Jaké jsou podmínky pro práci/brigádu pro české studenty? jak uz jsem rikala, je potreba mit NIE number a take Social Security Number. Hledat praci je nejlepe s CV primo v barech, kavarnach, nebo na loquo.com
Tipy na využití volného času (sport; kultura; výlety; finanční náročnost)? Doporucuji precist si muj blog, kde o vetsine zajimavych veci pisi. Barcelona je dokonale mesto pro zivot, je zde spousta kulturniho i sportovniho vyziti. Je velmi kosmopolitni a setkavaji se zde ruzne kultury. Dostanete-li se do Barcelony na vymeny pobyt, nikdy na ni uz nezapomenete a vzdy se sem budete chtit vracet.

V. Finance

Jaká byla výše Vašeho stipendia Erasmus? (v EUR měsíčně) 409
Jakých dalších zdrojů jste využil/a k financování pobytu? finance od rodičů
vlastní úspory
mzda od zahraniční organizace
Jaké byly Vaše průměrné měsíční výdaje během pobytu? (v EUR měsíčně) 800
a) z toho stravování 220
b) z toho ubytování 350
c) z toho na cestování a volný čas 220
Do jaké míry pokrylo stipendium Erasmus Vaše výdaje během pobytu? (v %) 51
Obdržel/a jste první splátku stipendia Erasmus před zahájením pobytu? ano
Jestliže NE, kdy jste obdržel/a první splátku?
Jak bylo stipendium Erasmus předáno? zaslanim na ucet KB, ktery ma mimochodem dost mizerne podminky
Zkušenosti s bankovními účty/službami (doporučujete účet zřízený v zahraničí; používání české platební karty) Co nejdrive jsem si zaridila spanelsky ucet a vsechny penize na nej preposlala, protoze po prvnich mesicich s KB uctem, jsem utratila tolik penez za zbytecne poplatky a prevody, ze jsem se nestacila divit. Mam takovy pocit, ze si nekdo z UK na smlouve s KB pekne namastil kapsu.
Platil/a jste zahraniční škole nějaké poplatky (za studentskou kartu, pojištění, kopírování, materiál, apod.)? Velmi maly poplatek pri zapisu za uvitaci materialy, dale samozrejme za kopirovani ucebnich materialu

VI. Uznání zahraničního studia domácí školou

Kolik jste během studijního pobytu získal/a kreditů? 41.0
Kolik z nich Vám bylo domácí školou uznáno? 31.0
Jaké kurzy Vám byly domácí školou uznány? povinně volitelné: Producción y Expresión Audiovisual, Técnicas de Realización Fotografica
nepovinně volitelné: Tecnologias en Comunicacion Audiovisual, Realizacion Audiovisual Publicitaria , Redaccion del Mensaje Publicitario, Creatividad Publicitaria, Estrategía Creativa
Věděl/a jste předem, které kurzy budou domácí školou uznány? jen částečně
Jak probíhá uznání na domácí škole a jakým problémům jste v souvislosti s tím musel/a čelit? Problém byl, že na FSV studijním oddělení jsem nedostala přesné instrukce k tomu, jak odevzdat Protokol o splnění studijních povinností. Co přiložit, co přeložit, koho podepsat. Je třeba na něm mít samozřejmě podpis garanta, ale nikdo už mi neřekl, že je potřeba ho nechat podepsat také panem Soukupem. Takže se doba čekání na zápis do SISu protáhla, což je potřeba k zapsání do dalšího ročníku studia. Nejvíc informací má jednoduše vždy paní Dryáková, která je také najochotnější všechno vysvětlit (i to, co vůbec nemá v popisu práce). Takže rozhodně doporučuji zajít za ní s jakýmkoliv problémem.

VIII. Hodnocení pobytu, rady a doporučení

Ohodnoťte odborný přínos studijního pobytu (hodnocení jako ve škole) 2
Ohodnoťte osobní přínos studijního pobytu (hodnocení jako ve škole) 1
Celkově ohodnoťte pobyt Erasmus (hodnocení jako ve škole) 2
Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté domácí školou (hodnocení jako ve škole) 2
Je podle Vás nabídka Vaší domácí katedry/fakulty/školy ve smyslu výběru partnerské instituce pro studijní pobyt dostatečná? ne
Jestliže NE, v čem je nedostatečná? V minulem roce nebylo na vyber prilis mnoho mist, kam vyjet. Kazdy rok se to ale trochu meni.
Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté zahraniční školou (hodnocení jako ve škole) 3
Měl/a byste zájem o nějaký další pobyt (ne jen Erasmus) v zahraničí? praxe nebo pracovní pobyt
Myslíte si, že Vám studijní pobyt Erasmus pomůže při hledání zaměstnání? ano
Myslíte, že na základě zkušeností ze studijního pobytu Erasmus budete po dokončení studií zvažovat práci v jiné evropské zemi? ano
Co jste po absolvování pobytu nejvíce ocenil/a? prohloubení odborných znalostí
profesionální přínos
zlepšení jazykových znalostí
pobyt v cizí zemi jako životní zkušenost
nezávislost, soběstačnost
pracovní přínos – lepší pracovní uplatnění
Setkal/a jste se během pobytu s nějakými závažnými problémy? Ne
Máte nějaká doporučení pro Vaše následovníky (např. co si vzít sebou)? viz. blog
Uveďte Vaše připomínky a nápady k fungování programu Erasmus Strasne bych chtela podekovat pani Dryakove z OZS, ktera trpelive odepisuje na veskere dotazy a vzdy je ochotna s usmevem pomoci. Pod tim navalem prace, ktery musi zvladat, je to opravdu obdivuhodne. Co bych vsak opravdu ocenila, je lepsi komunikace mezi univerzitami, protoze pak jsou nebozi studenti naprosti ve stresu a strachu z toho, ze napriklad nedostanou stipendium kvuli chybejicimu podpisu z katalanske strany, ktera tento podpis proste nedava. Bylo by dobre kdyby byli koordinatori z UK lepe informovani o fungovani zahranicni univerzity, napriklad o tom, ze 70% predmetu se prednasi v katalanstine. Jinak bych samozrejme ocenila vyssi stipendium, protoze mi pripada nefer, ze studenti, kteri nemohou pocitat s financi podporou rodicu, musi bud drit k zblazeni, aby si na zbytek vydaju vydelali, nebo proste musi sedet doma. Jsou tu urcite detaily, ktere by bylo dobre trochu vice zorganizovat a "uhladit", ale jak uz jsem rekla, vsechno souvisi s prohloubenim komunikace mzi partnerskymi organizacemi a zajmem o veskere informace o jejich fungovani. Jinak jsem za program Erasmus opravdu vdecna, byla to krasna zkusenost a urcite bych kazdemu doporucila teto moznosti vyuzit.
Odkaz na fotogalerii, blog apod. Vsechny informace o mem pobytu, zazitky, fotky, cestovani, vzpominky najdete na mem blogu: https://theainbarcelona.blogspot.cz/
Fotografie

IX. Komentář koordinátora

Komentáře a doplnění koordinátora programu Erasmus z domácí školy
Zpět na seznam