Byl jsi na Erasmu?

Inspiruj ostatní!

Chceš na Erasmus?

Inspiruj se!

Informace o zahraničních vysokých školách a zkušenostech studentů

 
I. Základní údaje o studentovi
II. Aktivity před výjezdem
III. Průběh studia
IV. Praktické otázky pobytu
V. Finance
VI. Uznání zahraničního studia domácí školou
VII. Speciální otázky školy
VIII. Hodnocení pobytu, rady a doporučení
IX. Komentář koordinátora
Zpět na seznam

I. Základní údaje o studentovi

Získaný akademický titul
E-mail kristynka.kac@gmail.com

Domácí škola

Název domácí školy Univerzita Karlova
Fakulta/katedra domácí školy
Erasmus ID kód domácí školy CZ PRAHA07
Jméno Erasmus koordinátora domácí školy Erasmus Univerzita Karlova
E-mail Erasmus koordinátora domácí školy erasmus@ruk.cuni.cz
Obor studia Sociology and cultural studies
Úroveň studia v době pobytu v zahraničí bakalářské

Zahraniční škola

Velká Británie
THE UNIVERSITY OF WARWICK
Erasmus ID kód zahraniční školy: UK COVENTR01
Fakulta/katedra/ateliér zahraniční školy Sociology
Jméno Erasmus koordinátora zahraniční školy Maria do Mar Pereira
E-mail Erasmus koordinátora zahraniční školy M.D.M.Pereira@warwick.ac.uk
Web zahraniční školy pro Erasmus studenty https://warwick.ac.uk/study/international/

Erasmus pobyt

Akademický rok: 2017/2018
Začátek pobytu: 23/09/2017
Konec pobytu: 25/08/2018
Délka pobytu v měsících: 11.0

II. Aktivity před výjezdem

Kde jste získal/a informace o programu Erasmus? (např. od spolužáků, z Internetu…) na webových stránkách fakulty
Co vás motivovalo studovat v zahraničí? jiné akademické důvody
pobyt v cizí zemi jako životní zkušenost
touha být nezávislý/á, soběstačný/á
pracovní plány – lepší budoucí pracovní uplatnění
Kde je možné získat informace o kurzech vyučovaných na zahraniční škole? Na webových stránkách Warwicku: https://warwick.ac.uk/fac/soc/sociology/prospective/ugstudy/modules/
Které dokumenty jsou potřebné k přijetí na zahraniční vysokou školu?
Jakým způsobem se dokumentace k přijetí vyřizuje? pouze on-line
Jak dlouho dopředu je třeba přijetí vyřizovat? zhruba půl roku
V jakém jazyce jste studoval/a na zahraniční vysoké škole? angličtina
Jak byste ohodnotil/a znalosti jazyka, ve kterém jste studoval/a (hodnocení jako ve škole, tj. 1 = výborné, 5 = nedostatečné)?
a) Před studijním pobytem 2
b) Po absolvování pobytu 1
Účastnil/a jste se online jazykového kurzu OLS (Online Linguistic Support, https://erasmusplusols.eu/)? ne

III. Průběh studia

Měl/a jste před odjezdem podepsanou studijní smlouvu (Learning Agreement, Studienvertrag, Contrat d´études) domácí i zahraniční školou? ano, před odjezdem
Měnil/a jste během pobytu studijní smlouvu? ne
Kdy a jak probíhá registrace do kurzů na zahraniční škole? (Jsou nějaká omezení pro výběr kurzů; možnosti změny kurzů.) Registrace probíhá první týden začátku 1. trimestru, předměty se volí na celý rok. Vše je online. Některé předměty jsou ale kapacitně omezené, proto musí být člověk rychlý a je dobré si rozmyslet už před odjezdem, které moduly byste si chtěli vzít. Jste taky limitováni počtem kreditů, tuším že max. za celý rok je 150 CATS (našich 75 creditů), víc není povoleno a věřte mi, že oprávněně (člověk by se zbláznil). Změna je umožněná (alespoň pro Sociology department; každá fakulta to má jinak) na začátku ledna. Pokud si chcete vzít modul z jiné fakulty, musíte si zjistit informace přímo na dané fakultě. Např. když si chcete vzít další cizí jazyk prostřednictvím Language centre, registrace probíhá osobně, nikoliv online a musíte projít rozřazovacím testem (popřípadě jen interview, pokud chcete začít uplně od začátku).
Doporučil/a byste nějaký zajímavý předmět/kurz/vyučujícího? Určitě Transformations: Gender, Reproduction, and Contemporary Society (SO231), soustředící se na proměnu v oblasti reprodukce, vztahů, mateřství, otcovství, alternativních rodin atd.
Skládal/a jste na zahraniční škole zkoušky? ano
Byla součástí Vašeho studia také praktická stáž/praxe? ne
Popište způsob výuky (teorie, praxe, projekty) a hodnocení práce studentů na zahraniční škole a porovnejte s Vaší domácí školou. Největší rozdíl je asi v počtu předmětů. Pokud si vezmete 5 modulů, je to až až, což je pro lidi, kteří jsou zvyklí mít 12 předmětů za semestr něco nepochopitelného. Nicméně, nepodceňujte to. První trimestr jsem si vzala 5 modulů a neměla jsem prakticky žádný volný čas, většinu času jsem strávila v knihovně. Druhý trimestr jsem si jeden zrušila a bylo to o něco lepší. Nehledě na to, že pokud ukončujete všechny předměty zkouškami (pro sociologii jsou typičtější eseje - ve většině případů si můžete vybrat, jestli chcete skládat zkoušku, nebo psát esej), ve třetím trimestru. který je jenom zkouškový, pak máte 10 zkoušek. Žádné zkouškové po 1. trimestru totiž neexistuje, vše se dělá na konci roku (mimo esejí, ty se odevzdávají na konci 1. trimestru a pak během 3. trimestru).
Jaká je kvality výuky na zahraniční škole ve srovnání s domácí? vyšší
Jak jste získával/a studijní/pracovní materiál na zahraniční škole? (Byl přidělován v rámci výuky či jej bylo nutné koupit?) Kromě učebnice francouzštiny, jsem si nekupovala nic, jen tiskla. A to hodně. Vše je ale dostupné online, takže pokud vám nevadí číst z počítače, nemusíte ani tisknout.
Jaká je dostupnost a vybavenost školní knihovny? Co se týče sociologie, jedním slovem neuvěřitelná. Najdete tam všechno, od klasického sociologie od Marxe po knihy zabývající se sociologií umělého oplodnění v rozvojových zemích.
Jaká je dostupnost počítačů (přístup na internet; potřeba vlastního notebooku; možnosti tisku a kopírování)? Počítače najdete ve školní knihovně, v pracovní části Rootes building a taky v University House (kde jsou mimo Windowsů, dostupné taky Mac's). Počítače byly kolikrát rychlejší než můj vlastní notebook, takže co se týče technické vybavenosti - nad moje očekávání. Nicméně, vlastní notebook se hodí. Když se mi ale rozbila nabíječka, uplně v klidu jsem celou esej napsala v knihovně. Knihovna je navíc otevřená 24 h denně, celý týden. Ve třetím trimestru je jen trošku obtížné najít místo, protože je už v 9 hodin ráno uplně plná - všichni se učí. Během 1. a 2. trimestru je to ale ok. Tisknout se dá téměř všude (zase knihovna, University house atd., ) - existuje mapa, kde jsou vyznačené všechny tiskárny. Cena je přijatelná - 5 p/černobílá A4.
Používá zahraniční škola systém ECTS? ne
Pořádá zahraniční škola a/nebo místní studentská organizace nějaké speciální akce pro výměnné studenty? ano
Jestliže ANO, pak vyzvednutí při příjezdu: Tuším, že to bylo pouze 10 liber, vyzvedli mě přímo na letišti a odvezli do školy pro klíče. Vřele doporučuju.
uvítací den / večer:
orientační týden:
výlet(y) či kulturní akce:
Byl/a jste během studia v zahraničí začleněn/a do studijních skupin s místními studenty? Nejlépe se člověk seznámí přes societies (studentské kluby, 'kroužky'), na seminářích je to trošku obtížnější, protože máte tendenci bavit se pouze se zahraničními studenty a hrozně se separujete. Já jsem třeba na seminářích měla vždycky jen Brity a byla jsem jediná international, což u nich vždycky vzbudilo zájem, ale obtížné se začlenit uplně. Vytvoříte si spíš vlastní komunitu s ERASMUS students. U francouzštiny to bylo ale třeba super, protože se jednalo o začátečnickou skupinu a každý jsme na tom byl stejně, takže jsme se rychle seznámili. Každopádně societies jsou na 'začlenění' super, protože můžete sdílet to co vás baví s ostatními a vždycky se tam najdou nováčci, takže nejste jediní.
Jak byste zhodnotil/a svoji integraci mezi místní studenty? (hodnocení jako ve škole, tj. 1 = výborné, 5 = nedostatečné) 3

IV. Praktické otázky pobytu

Kde jste během studijního pobytu bydlel/a? v bytě společně s jinými studenty
Cena Vašeho ubytování (v EUR měsíčně) 420
Popište ubytování a vysvětlete, proč jste zvolil/a právě tento druh ubytování (uveďte vybavenost kolejí/bytu; připojení na internet; co si přivézt; možnost ubytování na kolejích večer nebo o víkendu) Co se týče ubytování, máte 3 možnosti: 1. ON CAMPUS (přimo v campusu univerzity), 2. OFF CAMPUS ( mimo campus, zprostředkováno univerzitou), 3. Vlastní ubytování. 1. On campus acommodation je dostupné pouze pro studenty, kteří zůstavají na část roku (a primárně pro prváky), pokud se tedy chystáte na celý rok jako já, musíte zvolit možnost off campus. Nicméně, obě dvě varianty se vyřizují online před odjezdem a zprostředkovává je univerzita. Pokoj máte vždycky samostatný, sdílené pokoje tady prakticky neexistují. 2. Off campus acommodation je pro studenty z vyšších ročníkčů a pro ty, co přijíždějí celý rok. Máte možnost vybrat si mezi Coventry a Leamington Spa (já osobně, ačkoliv jsem bydlela v Coventry, doporučuju Leamington Spa, je to krásné město, ale má tu nevýhodu, že do školy se odtud jede 40 min. autobusem). O přihláškách byste měli být informováni emailem. Vyplňují se vyše preference ohledně lokality, ceny atd. Také poskytujete informace o sobě (jací jste, co vás baví, jaké jsou vaše (zlo)zvyky atd. Na základě toho vás pak k němu přiřadí. Většinou se jedná o sdílený dům se 3-4 lidmi. Nás bylo 9, ale paradoxně jsme měli jednu z nejlépe fungujících, bezkonfliktních 'domácností' a stali se z nás opravdoví přátelé. Každý má svůj pokoj, WiFi je většinou v ceně (u některých ubytování jste se jí museli zařídit sami), my jsme si museli zařídit energie (přihlásit se k Gas and Electricity company). Jinak vybavenost jen základní (nábytek :D), peřiny, polštáře, povlečení, příbory, nádobí jsme si museli kupovat sami (IKEA v centru Coventry, což je velká výhoda), ale může se lišit ubytování od ubytování, informace dostanete předem. 3. Vlastní ubytování Někteří studenti si našli spolubydlení přes facebookovou stránku (Warwick study abroad students), neměl by být problém bydlení najít. Coventry i Leamington Spa je plné studentů.
Jak a s jakým předstihem si zařídit ubytování? 3-5 měsíců předem. Dostanete email s odkazem na přihlášku, a pak musíte čekat na nabídku, kterou můžete přijmout či odmítnout. Nabídka je jen jedna, takže pokud nejste spokojení, musíte si zařídit ubytování sami. Já jsem informace o ubytování dostala až v polovině srpna (odjížděla jsem na konci září), někteří dokonce až v září, a proto si radši našli ubytování sami.
Jaké jsou možnosti stravování studentů v místě pobytu? Nejlepší je si vařit. Menza neexistuje, campus je ale plný restaurací (studenti mají většinou 10% slevu, když platíte kreditem na student ID), ale pod 6 liber (pouze za hlavní chod) se nedostanete.
Jaké jsou orientační ceny potravin (porovnejte s cenami v ČR) O něco dražší než v ČR, ale záleží co. Zelenina a ovoce jsou dražší, ale na druhou stranu třeba sušenky a polotvary, se dají sehnat levněji než u nás, záleží tedy na preferencích. Můj běžný nákup na 14 dní (sýry, zelenina, ovoce, ovesné vločky, těstoviny, bulgur, atd.) vyšel kolem 40 liber.
Doprava do místa pobytu, orientační cena, tipy pro výhodné zakoupení jízdenky či letenky Nejpohodlnější je jet do Birminghamu, z letiště se dá přímo vlakem do Coventry (11 min, cena 2 libry)
Jaké jsou možnosti místní dopravy (MHD, kolo, pěšky, orientační ceny)? Pokud žijete v Leamington Spa, autobusu se asi nevyhnete. Měsíční Bus Pass od National Express pro studenty stojí 30 liber (platí pro celé Coventry + Leamington Spa), každopádně nepočítejte s tím, že autobusy budou spolehlivé. Měly by jezdit každých 15 min., většinou však přijeli 3 najednou, někdy i s hodinovým zpožděním. Jízdní řád prakticky nedodržují. Nezvládají ranní a odpolední špičku. Pokud se tedy chcete do školy dostat včas, musíte si přivstat. Nicméně, o víkendech a univerzitních prázdninách jezdí autobusy na čas a podle plánu. Zimní měsíce jsem jezdila autobusem, po návratu z vánočních prázdnin jsem si koupila za 30 liber kolo (zkuste www.gumtree.co.uk) a nelitovala jsem, do školy jsem to měla 16 min. a často jsem se tam dostala dřív než autobus. Rozhodně si nekupujte roční jízdenku. Doporučuju si koupit kolo hned na začátku roku a autobus využít jen při špatném počasí.
Jaké formality je třeba vyřídit po příjezdu (např. povolení k pobytu)?
Jakého jste využil/a typu zdravotního pojištění? (orientační cena; výhody, nevýhody; vyžaduje zahraniční škola nějaké speciální pojištění) Roční pojištění od Kooperativy (KOLUMBUS ABONENT) za 2340 Kč.
Měl/a jste zkušenosti s lékařským ošetřením v zahraničí? Dvakrát jsem navštívila Health centre přímo v campusu. Musíte se tam zaregistrovat online před příjezdem (budete informováni emailem). Mají zvláštní systém objednávání. Musíte zavolat v 9 h. ráno, v den, kdy chcete přijít, oni vám přidělí volného doktora a čas schůzky. Jdete tedy rovnou na řadu (žádné dlouhé čekání v ordinaci). Byla jsem léčená s angínou, lékářská prohlídka je zdarma, platila jsem jen za antibiotika. Pokud přijdete s něčím vážnějším, pošlou vás raději na kontrolu do nemocnice (na okraji Coventry, ale jezdí tam přímý autobus).
Pracoval/a jste během studia? ne
Jaké jsou podmínky pro práci/brigádu pro české studenty? Dá se pracovat jako steward v Arts centru, nabírají ze začátku roku. Vzhledem k časové náročnosti studia, pro mě ale práce při studiu (při 5 modulech) nepřipadala v úvahu.
Tipy na využití volného času (sport; kultura; výlety; finanční náročnost)? Rozhodně se přihlašte na některý ze societies. Já jsem dělala balet a yógu, u obou se musel zaplatit roční registrační poplatek Sport centru, a pak se platily ještě lekce (cca 15 liber za trimestr), některé societies nejsou ale příliš finančně náročné (5 liber za vstup do klubu), záleží na tom, co k dané aktivitě potřebujete. Přímo v campusu, v Arts centre je kino, se slevou pro studenty Warwicku (4 libry za lístek), pořádají se zde výstavy (zadarmo) a konají se zde také koncerty, muzikálové a divadelní představení (ať už od studentů či profesionálů). Na univerzitě se obecně pořád něco děje, až je těžké si vybrat. Spoustu akcí je také zcela zdarma. V campusu mají i svůj vlastní noční bar, nedostane se tam tedy nikdo cizí, což je velká výhoda. Na tancování doporučuju POP - každou středu (poslední středa v trimestru je vždy hrozně rychle vyprodaná, protože tam jsou všichni a je tam skvělá atmosféra). Univerzitní hospoda Dirty Duck pořádá každou středu karaoke, které také stojí za to. Po okolí se dá nejlevnějši cestovat Megabusem, National express (coach) má ovšem čas od času také dobré ceny, chce to však rezervovat včas. To stejné platí pro vlaky, ceny jsou různé a mění se, rezervovat dopředu se většinou vyplatí (zkuste www.goeuro.co.uk nebo www.trainline.com).

V. Finance

Jaká byla výše Vašeho stipendia Erasmus? (v EUR měsíčně) 500
Jakých dalších zdrojů jste využil/a k financování pobytu? finance od rodičů
vlastní úspory
Jaké byly Vaše průměrné měsíční výdaje během pobytu? (v EUR měsíčně) 900
a) z toho stravování 160
b) z toho ubytování 500
c) z toho na cestování a volný čas 240
Do jaké míry pokrylo stipendium Erasmus Vaše výdaje během pobytu? (v %) 50
Obdržel/a jste první splátku stipendia Erasmus před zahájením pobytu? ano
Jestliže NE, kdy jste obdržel/a první splátku?
Jak bylo stipendium Erasmus předáno? Bankovním převodem na eurový účet.
Zkušenosti s bankovními účty/službami (doporučujete účet zřízený v zahraničí; používání české platební karty) Vše jsem platila kartou ze svého normálního korunového účtu (od AirBank). Vyjímečně jsem si vybrala peníze (asi 6x za celý rok), poplatek byl jen 40 Kč. Pokud chcete, můžete si zřídit librový účet tady, vedení účtu je zdarma, není ale nutností.
Platil/a jste zahraniční škole nějaké poplatky (za studentskou kartu, pojištění, kopírování, materiál, apod.)?

VIII. Hodnocení pobytu, rady a doporučení

Ohodnoťte odborný přínos studijního pobytu (hodnocení jako ve škole) 1
Ohodnoťte osobní přínos studijního pobytu (hodnocení jako ve škole) 1
Celkově ohodnoťte pobyt Erasmus (hodnocení jako ve škole) 1
Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté domácí školou (hodnocení jako ve škole) 3
Je podle Vás nabídka Vaší domácí katedry/fakulty/školy ve smyslu výběru partnerské instituce pro studijní pobyt dostatečná? ne
Jestliže NE, v čem je nedostatečná?
Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté zahraniční školou (hodnocení jako ve škole) 1
Měl/a byste zájem o nějaký další pobyt (ne jen Erasmus) v zahraničí? praxe nebo pracovní pobyt
Myslíte si, že Vám studijní pobyt Erasmus pomůže při hledání zaměstnání? ano
Myslíte, že na základě zkušeností ze studijního pobytu Erasmus budete po dokončení studií zvažovat práci v jiné evropské zemi? ano
Co jste po absolvování pobytu nejvíce ocenil/a? prohloubení odborných znalostí
jiný akademický přínos
zlepšení jazykových znalostí
pobyt v cizí zemi jako životní zkušenost
nezávislost, soběstačnost
Setkal/a jste se během pobytu s nějakými závažnými problémy? Naštěstí ne.
Máte nějaká doporučení pro Vaše následovníky (např. co si vzít sebou)? Snažte se využívat každé příležitosti, co se naskytne. Ze začátku je těžké se zorientovat, ale je dobré se chytnout určitého klubu (society), sami pak pořádají spoustu akcí. Kromě volnočasových aktivit, Warwick pořádá i spoustu dalších vzdělávacích workshopů, které jsou zdarma - např. Q-step se orientuje na kvantitativní metodologii. Nebojte se na cokoliv zeptat a zažádat o pomoc. Nikdy jsem se nesetkala s takovou ochotou, jakou vidíte ve Warwicku. Žádná otázka není hloupá a vše má svoje řešení. Ať už se jedná o pomoc s angličtinou, administrativou, psaním esejů či osobním životem. Na všechno jsou zde odborníci a nikdo vám nevynadá za to, že něco nevíte (ani učitelé). Sama ráda poskytnu jakékoliv rady, ozvěte se přes email.
Uveďte Vaše připomínky a nápady k fungování programu Erasmus
Odkaz na fotogalerii, blog apod. Dokumentace prvních týdnů: https://www.weekoflife.com/en/week/20187/welcome-to-warwick-.aspx https://www.weekoflife.com/en/week/20226/join-enjoy-.aspx
Fotografie

IX. Komentář koordinátora

Komentáře a doplnění koordinátora programu Erasmus z domácí školy
Zpět na seznam